Στο κοινοτικό πλαίσιο η στήριξη των αγροτών

Προανήγγειλε ο Σωτήρης Χατζηγάκης
Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2009 12:07

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης τόνισε από το βήμα της Βουλής ότι είτε με κινητοποιήσεις είτε χωρίς κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες «με το χέρι στην καρδιά».

A- A A+

Να μην έρθουν σε αντίθεση με την κοινωνία ζήτησε από τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Χατζηγάκης από το βήμα της Βουλής, προαναγγέλλοντας στήριξη στους παραγωγούς, που θα κινείται στο κοινοτικό πλαίσιο και δεν θα τινάζει στον αέρα τον κρατικό προϋπολογισμό. Δήλωσε επίσης ότι θα επανενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκου, σχετικώς με τη λήψη μέτρων για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος, ο κ. Χατζηγάκης τόνισε ότι είτε με κινητοποιήσεις είτε χωρίς κινητοποιήσεις, η κυβέρνηση θα στηρίξει τους αγρότες «με το χέρι στην καρδιά». Σημείωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί μέσα στο κοινοτικό πλαίσιο. «Εμείς δεν θα είμαστε οι αποδιοπομπαίοι τράγοι στην ΕΕ με την πολιτική μας» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: Δεν θα τινάξουμε στον αέρα τον προϋπολογισμό. Αγαπάμε, σεβόμαστε και στηρίζουμε τον Έλληνα αγρότη. Την ίδια στιγμή όμως αγαπάμε, σεβόμαστε, στηρίζουμε και τις άλλες αδύναμες ομάδες [..] «Αλλά δεν θα διαλύσω το κράτος, δεν θα διαλύσω την πολιτεία. Δεν θα φέρω τις τάξεις, τη μία εναντίον της άλλης, μόνο και μόνο για να κάνω πολιτική και να πω ότι είμαι αρεστός σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες».

Ο κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και του ιδίου και απευθυνόμενος στον κ. Σκυλλάκο είπε ότι «σύντομα, αυτό που χαρακτηρίζετε ψίχουλα, θα είναι μια στήριξη, που θα βγει από το αίμα του ελληνικού λαού [..] Και θα βγει, επειδή πράγματι (οι αγρότες) είναι μια ευάλωτη και αδύναμη κοινωνική ομάδα, που θέλει στήριξη, αλλά τους καλώ να καταλάβουν ορισμένα πράγματα: Να μην έρθουν σε αντίθεση με την ίδια την κοινωνία» και να έρθουν να συνεργαστούν, και να βρούμε λύσεις. Σε τελική ανάλυση, συνέχισε ο κ. Χατζηγάκης, «ο αγρότης είναι ένας καλός πολίτης. Ένας, με την καλή έννοια συντηρητικός πολίτης, που σταθμίζει τα πράγματα. Δεν είναι έξαλλος, και πιστεύω ότι δεν θα παρασυρθούν από ορισμένους ολίγους, που νομίζουν ότι με τις κινητοποιήσεις και με τις ακραίες μορφές διαμαρτυριών θα επιδιώξουν κάτι προς όφελος της τάξης τους».

«Εμείς, είτε με κινητοποιήσεις είτε χωρίς κινητοποιήσεις, θα στηρίζαμε και θα στηρίξουμε τον αγρότη. Αυτό θα το κάνουμε με το χέρι στην καρδιά αλλά και έχοντας πάντοτε τη λογική των αξόνων που σας περιέγραψα» κατέληξε ο κ. Χατζηγάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκυλλάκος είπε ότι για τις τράπεζες υπάρχουν δυνατότητες για 28 δισ. ευρώ αλλά «όταν είναι για τα λαϊκά στρώματα και τους αγρότες θυμάστε τους περιορισμούς της οικονομίας». Όσο για το τι μπορούν να περιμένουν οι αγρότες με βάση και την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε., είπε ότι θα είναι μια πολύ μικρή ενίσχυση «που δεν θα καλύπτει τις μεγάλες απώλειες της χρονιάς» ή θα είναι λίγο μεγαλύτερες επιστροφές ΦΠΑ, που «στην πράξη θα είναι μικρότερες από τις περσινές». Η δίκαιη λύση, είπε ο κ. Σκυλλάκος είναι να αναπληρωθεί η ζημιά που έπαθαν φέτος, με συγκριτικά στοιχεία τα περσινά.

«Οι αγρότες δεν μπορούν φέτος να ζήσουν με τα ψίχουλα που ετοιμάζεστε να δώσετε» είπε ο κ. Σκυλλάκος αμφιβάλλοντας μάλιστα για το «τι τρόπο θα βρείτε για να ξεφύγετε από τους κανονισμούς της Ε.Ε., αν το καταφέρετε κι αυτό».

Ανταπαντώντας, ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι από τα 28 δισεκ. των τραπεζών θα δοθούν - μέσω της ΑΤΕ - και στις αγροτικές επιχειρήσεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή