Στους δρόμους οι Γάλλοι - Γενική απεργία

Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 09:16
UPD:11:18

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι το 69% των Γάλλων θεωρεί δικαιολογημένη την πρωτοβουλία των συνδικάτων να κηρύξουν γενική απεργία.

A- A A+

Εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι αναμένεται να κατέβουν σήμερα στους δρόμους στο πλαίσιο της γενικής απεργίας που έχουν κηρύξει όλα τα συνδκάτα με αίτημα την ενίσχυση της απασχόλησης και της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, αλλά και του δημόσιου χαρακτήρα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάλιστα ότι το 69% των Γάλλων θεωρεί δικαιολογημένη την πρωτοβουλία των συνδικάτων να κηρύξουν γενική απεργία.

Μαζί με την αριστερή αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει τη δράση τους, τα συνδικάτα αναμένουν μαζική συμμετοχή, που θα εκφράσει την αγωνία της χώρας για την έκρηξη της ανεργίας εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Σε όλη τη Γαλλία αναμένεται να διοργανωθούν 200 διαδηλώσεις. Στο Παρίσι οι απεργοί θα συγκεντρωθουν στις 15.00 (ώρα Ελλάδος) στην πλατεία της Βαστίλης και στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς την Οπερα.

Κλειστά αναμένεται να παραμείνουν τα περισσότερα σχολεία, όπως και οι δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ προβλέπεται ότι θα παραλύσουν και οι μεταφορές. Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στο μετρό του Παρισιού και στις περιφερειακές σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Το 10% των διεθνών πτήσεων και το 30% των εσωτερικών αναμένεται επίσης να ματαιωθούν.

Η έκκληση για απεργία απευθύνεται σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αν έχει επιτυχία, θα αποτελέσει προειδοποίηση προς τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί ο οποίος, από την εκλογή του, το Μάιο 2007, δεν έχει αντιμετωπίσει κάποια μεγάλη κοινωνική θύελλα.

«Το ιδεώδες θα ήταν να υπάρξει η εντύπωση πως η χώρα είναι για μια μέρα αποκλεισμένη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Μαγί, ο γενικός γραμματέας της Εργατικής Δύναμης (FO), του τρίτου μεγαλύτερου γαλλικού συνδικάτου.

Σύμφωνα με την εταιρεία των γαλλικών σιδηροδρόμων, SNCF, από την απεργίας θα επηρεαστεί η κυκλοφορία των περιφερειακών αμαξοστοιχιών, ωστόσο τα τρένα υψηλής ταχύτητας (TGV) αναμένεται να λειτουργήσουν σε ποσοστό 60%, ενώ οι αμαξοστοιχίες Eurostar και Thalys, που συνδέουν τη Γαλλία με τη Βρετανία και με το Βέλγιο δεν θα θιγούν.

Στον ιδιωτικό τομέα, η συμμετοχή στην απεργία και στις διαδηλώσεις θα είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Η πρόεδρος της ένωσης των Γάλλων εργοδοτών Medef, Λοράνς Παριζό, δήλωσε πως «θα υπάρξουν πιθανόν απουσίες στις επιχειρήσεις, όμως θα οφείλονται περισσότερο στις συνθήκες που θα επικρατήσουν στις μεταφορές παρά σε βούληση για απεργία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή