Απαιτούνται τριπλάσιες επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια

Εκθεση της ερευνητικής ομάδας New Energy Finance
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009 17:13
UPD:17:23

Γενναιόδωρες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, πρέπει να πραγματοποιηθούν από σήμερα έως το 2030, επιτάσσει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

A- A A+

Τουλάχιστον 515 δισ. δολάρια πρέπει να επενδύονται ετησίως σε καθαρές μορφές ενέργειας –ποσό τριπλάσιο από το σημερινό- για περιορισμό της αύξησης των εκπομπών του θερμοκηπίου, οι οποίες έχουν ανέλθει σε επίπεδα που οι επιστήμονες θεωρούν μη βιώσιμα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Γενναιόδωρες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, πρέπει να πραγματοποιηθούν από σήμερα έως το 2030, επιτάσσει η έκθεση, η οποία συντάθηκε από την ερευνητική ομάδα New Energy Finance.

«Οι δυνατότητες που προσφέρει η καθαρή ενέργεια μπορούν να αποφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη» αναφέρεται σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση.

Το περασμένο έτος δαπανήθηκαν 155 δισ. δολάρια σε ανάλογες επενδύσεις, έναντι των 30 δισ. δολαρίων που είχαν επενδυθεί το 2004 , ωστόσο, τα μεγέθη αυτά υπολείπονται σημαντικά του στόχου των 515 δισ. δολαρίων που θέτουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι ειδικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η μεταστροφή προς την πράσινη ενέργεια θα συντελεστεί μέσω οκτώ τομέων: της παράκτιας και υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, της φωτοβολταϊκής ηλεκτρικής ενέργειας, της ηλιακής θερμικής ενέργειας,

της ενέργειας που παράγεται από την επεξεργασία αποβλήτων, της ενέργειας που περιέχεται στην αιθανόλη από σάκχαρα και άλλα βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς και, τέλος, της γεωθερμικής ενέργειας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή