Νέα στρατηγική των έξι δυνάμεων για το Ιράν

Τετάρτη, 04 Φεβρουαρίου 2009 11:33
A- A A+

Αξιωματούχοι των έξι δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Γερμανία) συναντώνται σήμερα στη Γερμανία για συνομιλίες με θέμα τη χάραξη νέας στρατηγικής σε σχέση με το Ιράν και απώτερο στόχο να πειστεί η Τεχεράνη να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δεσμευτεί να επιδιώξει απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μια κίνηση που απέφυγε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση.

Ανώτατοι αξιωματούχοι από τις έξι χώρες συναντώνται συστηματικά εδώ και χρόνια για συνομιλίες με θέμα το Ιράν, αλλά η συνάντηση αυτή στο Βισμπάντεν της δυτικής Γερμανίας, έχει προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ΄ό,τι συνήθως γιατί θα είναι η πρώτη από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανέλαβε καθήκοντα.

Ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να επιδιώξει απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μια κίνηση που απέφυγε η προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση, και η ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε χθες Τρίτη ότι οι ΗΠΑ θα προωθήσουν αυτή τη θέση τους στη Γερμανία.

Μια ημέρα πριν από τη συνάντηση στη Γερμανία, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την εκτόξευση του πρώτου ιρανικού δορυφόρου, ένα βήμα που έγινε για να συμπέσει με την 30ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή