Σύνταξη στα 60 ή με τη συμπλήρωση 20ετίας για τους βουλευτές

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2002 15:04
A- A A+

Από την 1/1/2003 τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί ασυμβίβαστου της βουλευτικής θητείας και της παράλληλης άσκησης επαγγέλματος.

Παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, προσδιόρισε τις συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα δραστηριότητες, όπως κάθε ερευνητική, επιστημονική, πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, ή συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Επίσης και η παροχή υπηρεσιών στο κόμμα, στο οποίο ανήκει ο βουλευτής, στον ή στην σύζυγο και τους εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς έως τετάρτου βαθμού.

Η μη συμμόρφωση με το νόμο επιφέρει έκπτωση απο το βουλευτικό αξίωμα, για την οποία αποφαίνεται το ανώτατο ειδικό δικαστήριο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του βουλευτή, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε το 65ο. Επίσης ο βουλευτής που συμπληρώνει συνολικά 20 έτη θητείας θεμελιώνει ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ο κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι προσωπική του άποψη είναι, αν και δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, ότι τα σχετικά με το ασυμβίβαστο, θα πρέπει να ισχύουν και για τους ευρωβουλευτές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή