Πολιτική
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2002 15:04

Σύνταξη στα 60 ή με τη συμπλήρωση 20ετίας για τους βουλευτές

Από την 1/1/2003 τίθεται σε ισχύ ο νόμος περί ασυμβίβαστου της βουλευτικής θητείας και της παράλληλης άσκησης επαγγέλματος.

Παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης, προσδιόρισε τις συμβατές με το βουλευτικό αξίωμα δραστηριότητες, όπως κάθε ερευνητική, επιστημονική, πνευματική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, ή συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Επίσης και η παροχή υπηρεσιών στο κόμμα, στο οποίο ανήκει ο βουλευτής, στον ή στην σύζυγο και τους εξ αίματος ή εξ αγχιστείας συγγενείς έως τετάρτου βαθμού.

Η μη συμμόρφωση με το νόμο επιφέρει έκπτωση απο το βουλευτικό αξίωμα, για την οποία αποφαίνεται το ανώτατο ειδικό δικαστήριο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας του βουλευτή, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε το 65ο. Επίσης ο βουλευτής που συμπληρώνει συνολικά 20 έτη θητείας θεμελιώνει ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Ο κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε ότι προσωπική του άποψη είναι, αν και δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, ότι τα σχετικά με το ασυμβίβαστο, θα πρέπει να ισχύουν και για τους ευρωβουλευτές.