Αρνητική η εικόνα Κίνας και Ρωσίας διεθνώς, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Παρασκευή, 06 Φεβρουαρίου 2009 17:19

Το ποσοστό των πολιτών με θετική γνώμη για την Κίνα μειώθηκε κατά έξι μονάδες και διαμορφώθηκε στο 39%.

A- A A+

Αρνητική εικόνα έχει διαμορφώσει η παγκόσμια κοινή γνώμη για την Κίνα και τη Ρωσία, όπως καταδεικνύει δημοσκόπηση που διενεργείται ετησίως σε 21 χώρες από την εταιρεία GlobeScan και το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ για λογαριασμό της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC.

Το ποσοστό των πολιτών με θετική γνώμη για την Κίνα μειώθηκε κατά έξι μονάδες και διαμορφώθηκε στο 39%, ενώ το ποσοστό εκείνων με αρνητική γνώμη για τη Ρωσία αυξήθηκε κατά οκτώ μονάδες φτάνοντας το 42%. Επισημαίνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από τη διακοπή του εφοδιασμού της Ευρώπης (με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ουκρανίας).

«Η δημοσκόπησή μας δείχνει πως οι Κινέζοι πρέπει να μάθουν να κερδίζουν τις καρδιές και τα μυαλά των ανθρώπων. Οι επιτυχημένοι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν κατάφεραν να "αντισταθμίσουν" τις ανησυχίες για άλλα ζητήματα. Σχετικά με τη Ρωσία, όσο επιμένει να ενεργεί όπως η παλαιά Σοβιετική Ένωση, τόσο θα προκαλεί δυσπιστία εκτός των συνόρων της», εκτιμά ο διευθυντής της εταιρείας GlobeScan, Νταγκ Μίλερ.

Σημειώνεται επίσης, ότι αν και η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα, το 43% των ερωτηθέντων εκτιμά ως αρνητική την επιρροή της Ουάσιγκτον στα παγκόσμια ζητήματα.

Πάντως, για πρώτη φορά από το 2005 οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τη Ρωσία σε θετικές γνώμες, με την εικόνα τους να εμφανίζεται βελτιωμένη σε έξι χώρες, ως αποτέλεσμα του «συνδρόμου Ομπάμα».

Τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής εξασφάλισε και πάλι η Γερμανία, και μάλιστα αυξημένα στο 61% από 55% πέρυσι, ενώ βελτιώθηκε σε αρκετό βαθμό και η εικόνα της Βρετανίας (58%).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, τη δυσμενέστερη εικόνα στην παγκόσμια κοινή γνώμη έχουν το Ιράν, το Ισραήλ, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή