Σε πέντε χρόνια από σήμερα η γονιδιακή χαρτογράφηση κάθε μωρού που γεννιέται θα είναι οικονομικά προσιτή σε όλους, γεγονός που ανοίγει νέους δρόμους στην ιατρική, σύμφωνα με τον Τζέι Φλάτλι, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Illumina.
Κοινωνικοί και νομικοί προβληματισμοί, ωστόσο, αναμένεται να καθυστερήσουν κατά μία πενταετία τη διαδικασία, η οποία έως το 2019 θα αποτελεί πλέον ρουτίνα για κάθε νεογνό, αναφέρει ο Φλάτλι στη διάρκεια συνέντευξής του στους Times.
Η νέα αυτή κατάκτηση θα δώσει νέες δυνατότητες στην ιατρική, καθώς ασθένειες όπως ο διαβήτης ή οι καρδιόπαθειες θα μπορούν να προβλέπονται και να προλαμβάνονται, ενώ θα διασφαλίζεται η χορήγηση της πλέον ασφαλούς και αποτελεσματικής φαρμακευτικής αγωγής, διαβεβαιώνει ο κ. Φλάτλι.
Τα νέα αυτά δεδομένα, ωστόσο, εγείρουν έντονες ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των ευαίσθητων αυτών προσωπικών δεδομένων και την πρόσβαση στα ιατρικά αρχεία. Δεν θα είναι λίγοι εκείνοι που θα διστάζουν να προχωρήσουν σε ανάγνωση του γονιδιώματός τους, φοβούμενοι ότι τα αποτελέσματα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους από κάποιον εργοδότη ή ασφαλιστική εταιρεία.
Παρ’ όλα αυτά, η προοπτική σάρωσης του γονιδιώματος σε ευρεία κλίμακα μοιάζει σήμερα πιο πιθανή από ποτέ λόγω της κατακόρυφης μείωσης του κόστους της αντίστοιχης τεχνολογίας.
«Οι περιορισμοί θα είναι πλέον αποκλειστικά κοινωνιολογικοί, όπως οι συνθήκες και ο χρόνος που θα κρίνει ο κόσμος ότι μπορεί να εφαρμοστεί η εν λόγω μέθοδος, καθώς και ο έντονος προβληματισμός σχετικά με την παραπληροφόρηση του κόσμου για τα ηθικά ερωτήματα που γεννώνται», επισημαίνει ο Φλάτλι.
Το γονιδίωμα μπορεί να αναλυθεί κατά τη γέννησή ενός μωρού με μια απλή αιματολογική εξέταση, αντίστοιχη αυτής που χρησιμοποιείται για ανίχνευση κληρονομικών ασθενειών ή για διάγνωση της κυστικής ίνωσης.
Με τη μελέτη των γενετικών μεταβλητών που έχει κληρονομήσει ένα άτομο, μπορεί να εντοπιστεί τυχόν υψηλές πιθανότητες εκδήλωσης μιας σειράς παθήσεων, μεταξύ των οποίων η καρδιαγγειακή πάθηση και πολλοί τύποι καρκίνου. Όσοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά κινδύνου μπορούν να υποβάλλονται συχνότερα σε εξετάσεις, να λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή προκειμένου να περιορίσουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
Παρά τις αρχικές ενστάσεις που εγείρει η λίαν συντόμως «προσιτή» αυτή τεχνολογία, ολοένα περισσότεροι θα ενδίδουν στα θέλγητρά της, καθώς τα προφανή πλεονεκτήματα της ανάγνωσης του γονιδιώματος σύντομα θα επισκιάσουν τους προβληματισμούς, καταλήγει ο κ. Φλάτλι.
Πηγή: The Times