Κορυφαία ομάδα του κόσμου βάσει εσόδων η Ρεάλ

Εκθεση της Deloitte
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 13:38
A- A A+

Κορυφαία ομάδα του κόσμου με βάση τα έσοδα αναδείχτηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά η Ρεάλ Μαδρίτης, αφήνοντας στη 2η θέση τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και στην 3η τη Μπαρτσελόνα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση “Football Money League” που δημοσίευσε η Deloitte.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης, τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης αυξήθηκαν κατά 4%, φτάνοντας στα €366 εκατ., ενώ η κατάκτηση του πρωταθλήματος Αγγλίας και η καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά 21%, στα €325 εκατ.

Τα έσοδα της Μπαρτσελόνα ανήλθαν στα €309 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση 6%, ενώ η Μπάγερν Μονάχου επέστρεψε στην πρώτη πεντάδα μετά από πέντε χρόνια, έχοντας έσοδα €295 εκατ.

Την 5η θέση κατέκτησε η Τσέλσι με €269 εκατ., έχοντας όμως πέσει μία θέση σε σχέση με πέρυσι. Στην εικοσάδα συμπεριλαμβάνονται επτά αγγλικές ομάδες, τέσσερις ιταλικές και γερμανικές, δύο ισπανικές και γαλλικές, καθώς και η Φενερμπαχτσέ, η πρώτη τουρκική ομάδα που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα από το 1996/97 που η Deloitte δημοσίευσε για πρώτη φορά την έκθεση “Football Money League” και ο μοναδικός σύλλογος εκ των 20 που δεν προέρχεται από μία από τις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές Λίγκες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά έσοδα των συλλόγων της εικοσάδας αυξήθηκαν κατά €220 εκατ. κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007/08, φτάνοντας τα €3,9 δισ., περισσότερα από τριπλάσια δηλαδή σε σχέση με τα συνολικά έσοδα των συλλόγων που συμμετείχαν στην πρώτη έκδοση του “Football Money League” το 1996/97. Φυσικά, πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση βασίζεται στα τελευταία διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2007/08, πριν δηλαδή ξεσπάσει η διεθνής οικονομική κρίση. Ωστόσο, ολοκληρωμένη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης στα έσοδα των ποδοσφαιρικών ομάδων θα υπάρχει για την περίοδο 2009/10 καθώς για την τρέχουσα περίοδο τα έσοδα των συλλόγων (τουλάχιστον αυτών που βρίσκονται στη λίστα των top 20) δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα καθώς συνεχίζουν να τρέχουν πολυετείς συμφωνίες εμπορικών χορηγιών και εκμετάλλευσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρήστος Κωνσταντίνου, Partner της Deloitte Ελλάδας και υπεύθυνος του Συμβουλευτικού Τμήματος, δήλωσε: «Τα έσοδα των μεγάλων ποδοσφαιρικών εταιριών αναμένεται ότι δε θα επηρεαστούν σημαντικά από την παγκόσμια οικονομική κρίση καθώς έχουν πετύχει να εξισορροπήσουν τις πηγές εσόδων τους ανάμεσα σε εμπορικές χορηγίες, τηλεοπτικά δικαιώματα και εισιτήρια / έσοδα από αγώνες. Χρησιμοποιώντας καινοτόμες τιμολογιακές πολιτικές, τα δεδομένα ως τώρα υποδεικνύουν ότι η προσέλευση των φιλάθλων στους ποδοσφαιρικούς αγώνες δεν έχει μειωθεί αισθητά, ενώ οι σύλλογοι της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας έχουν διασφαλισμένα έσοδα από υψηλά πολυετή τηλεοπτικά συμβόλαια. Σημειώνω ότι σημαντικό μέρος των εσόδων για τις ομάδες προέρχεται και από τη συμμετοχή τους στο Champions League (17 από τις 20 ομάδες στη Λίστα συμμετείχαν στο Champions League την περίοδο 2007/08). Όσον αφορά στην Ελλάδα, το χάσμα με τις top 20 ομάδες και τις 5 μεγάλες Λίγκες φαίνεται να μεγαλώνει. Θεωρώ ότι απαιτείται προσεκτική διαχείριση από την πλευρά των συλλόγων μας στο μέλλον, οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην εξισορρόπηση των εσόδων τους μεταξύ εμπορικών χορηγιών, τηλεοπτικών δικαιωμάτων και εισιτηρίων και να μην επαναπαύονται από τη “μονοδιάστατη” εξάρτησή τους από τηλεοπτικά έσοδα και χορηγίες του ΟΠΑΠ».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις