Πολιτική κοινωνικής συνοχής ζητά η ΑΔΕΔΥ

Στην ιεραρχία με ν/σ και οι αορίστου χρόνου δημόσιοι υπάλληλοι
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 14:56
UPD:15:37

Συνάντηση με άξονες αφενός το θεσμικό πλαίσιο και αφετέρου τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

A- A A+

Συνάντηση με άξονες αφενός το θεσμικό πλαίσιο και αφετέρου τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων, είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών, σε ό,τι αφορά το θεσμικό, στο πλαίσιο του Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική μεταρρύθμιση για την ενεργό συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, ώστε η εφαρμογή του προγράμματος και σε επίπεδο δομών και σε επίπεδο διαδικασιών, να έχει απτά αποτελέσματα στην αύξηση της αποδοτικότητας της Δημόσιας Διοίκησης, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην ενίσχυση της διαφάνειας.

Π. Παυλόπουλος: Eνεργός συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση»

Π. Παυλόπουλος: Eνεργός συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση»

Ένα δεύτερο θεσμικό ζήτημα που συζητήθηκε, αφορούσε στο υπηρεσιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και ιδίως εκείνων οι οποίοι είναι αορίστου χρόνου.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε την ανάγκη οι αορίστου χρόνου να μετέχουν στην ιεραρχία, «ώστε -όπως είπε- να μετέχουν ως ένα σημείο και αυτοί στη διαδικασία ιεράρχησης των δημοσίων υπαλλήλων», προαναγγέλλοντας στο σημείο αυτό την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μετέχουν οι εν λόγω υπάλληλοι στην ασφαλιστική κάλυψη, δηλαδή όπως εξήγησε, στην ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τα θέματα των ασφαλιστικών ταμείων, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τα περιθώρια που έχει και να βοηθήσει όσο γίνεται περισσότερο, ωστόσο όπως είπε, οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν σε συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ την ερχόμενη Τρίτη στις 13:30, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

ΑΔΕΔΥ: Προϋπόθεση συνεννόησης η στοχευμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής

Στη συνάντηση της 3ης Μαρτίου παρέπεμψε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ για πιο συγκεκριμένες απαντήσεις.

Σπ. Παπασπύρος: Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή

Σπ. Παπασπύρος: Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό ολοκληρωμένη πολιτική για την κοινωνική συνοχή

Όπως είπε ο κ. Παπασπύρος, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να υπάρξει μια στοχευμένη και επικεντρωμένη, ολοκληρωμένη πολιτική εγγύησης, προστασίας, διατήρησης της κοινωνικής συνοχής. «Τα οικονομικά και τα κοινωνικά, τα δημοσιονομικά προβλήματα -εξήγησε- εάν δεν υπαγορευτούν μέσα από μια πολιτική αντιμετώπισης με πυρήνα την κοινωνική συνοχή, θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση αρνητικών εξελίξεων της πτώσης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων». «Αν δεν υπάρξει πολιτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής τους, θα μονιμοποιηθούν αυτές οι καταστάσεις», προειδοποίησε ο κ. Παπασπύρος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οποιαδήποτε συνεννόηση έχει προϋπόθεση μια σαφή, συγκεκριμένη πολιτική κοινωνικής συνοχής.

«Εάν αυτό δεν υπάρξει, είναι προφανές ότι το συνδικαλιστικό κίνημα έχει το δρόμο και την ελπίδα στους αγώνες του. Ήδη, εμείς την Τετάρτη συνεχίζουμε με την απεργιακή μας κινητοποίηση αυτό το δρόμο. Θα πυκνώσουμε αυτές τις μορφές, θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις, προκειμένου να διαμορφωθεί μια βάση όπου θα απαντά σε αυτό που σήμερα γίνεται, να μεταφερθούν όλα τα βάρη στους μισθωτούς, τους ανέργους και τους συνταξιούχους και να μείνουν στο απυρόβλητο οι υπαίτιοι της κρίσης. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

Απαισιόδοξος εμφανίστηκε από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Ηλ. Βρεττάκος: «Δυστυχώς, μετά τη σημερινή συνάντηση δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία για τους εργαζόμενους στο δημόσιο. Ο κ. πρωθυπουργός εμμένει στην πολιτική που ακολουθεί μέχρι σήμερα, ζήτησε αυτοσυγκράτηση από το συνδικαλιστικό κίνημα τη στιγμή που εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούμε το δικαίωμα στην περίθαλψη, το δικαίωμα στη χορήγηση του εφάπαξ, το δικαίωμα στο εισόδημα», δήλωσε και τόνισε πως «μόνος δρόμος είναι ο αγώνας των εργαζομένων»

«Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε την κρίση για να μας νουθετήσει σε αυτοσυγκράτηση», παρατήρησε με τη σειρά του το μέλος της ΑΔΕΔΥ Δ. Αγκαβανάκης και πρόσθεσε: «Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε αυτές τις λογικές. Είναι λογικές που οδηγούν σε εξαθλίωση τους εργαζόμενους. Η απάντηση των εργαζομένων θα δοθεί δυναμικά στη συνέχεια με αγώνες, συμμετέχοντας και στην επόμενη 24ωρη απεργία την Τετάρτη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή