Γ. Αλογοσκούφης: Η πολιτική θα δώσει την ατελή έστω λύση

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μ. Ανδρουλάκη «Λευκό κοτσύφι, Blue tree και μαύρο καράβι»
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 09:19
UPD:14:53
A- A A+

Την ανάγκη «συνέχειας και συνέπειας» στην πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, κατά την παρουσίαση, χθες, του τελευταίου βιβλίου του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μίμη Ανδρουλάκη, με τίτλο «Λευκό κοτσύφι, Blue tree και μαύρο καράβι».

Το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη αφορά το κραχ και τις μετατοπίσεις στο νέο καπιταλισμό. «Το τζακ-ποτ ενός τυχοδιώκτη δίχως αιτία», «Η χιπ-χοπ καμπύλη του καπιταλισμού», όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας. «Ποιος να το φανταζόταν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, «ότι συντηρητικά έντυπα σαν το TIME ή το NEWS WEEK θα έβγαιναν με πρωτοσέλιδες φωτογραφίες τον Μάρξ και τίτλους "μήπως πρέπει να τον ξαναδιαβάσουμε"».

Ο συγγραφέας μίλησε για κρίση άγνωστης διάρκειας και γεωμετρίας, αλλά ζήτησε να μη δούμε την κατάσταση σαν το τέλος του κόσμου.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει στην Ελλάδα είναι πως θα προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα με εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Απαραίτητη προϋπόθεση, η πολιτική σταθερότητα, η παύση της εκλογολογίας και η διασφάλιση πολιτικής συναίνεσης.

Γ. Αλογοσκούφης: Συνέχεια και συνέπεια για την αντιμετώπιση της κρίσης

Γ. Αλογοσκούφης: Συνέχεια και συνέπεια για την αντιμετώπιση της κρίσης

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η οικονομική κρίση επηρέασε λιγότερο την Ελλάδα από τις άλλες χώρες γιατί -όπως είπε- αυτή τη φορά αποφεύχθηκαν λάθη του κραχ του '29 (όπως π.χ. ο περιορισμός της ρευστότητας και ο προστατευτισμός).

«Τα τελευταία δέκα χρόνια χάθηκε το μέτρο στην παγκόσμια οικονομία, σημείωσε. Πρέπει να ξαναβρούμε το μέτρο», παρατήρησε ο πρώην υπουργός και μίλησε για μια καινούργια αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μια νέα παγκόσμια ρυθμιστική αρχή.

Όσον αφορά το βιβλίο χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την προσέγγιση της κρίσης από το συγγραφέα και εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα ερωτήματα που θέτει.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η πολιτική θα δώσει τη λύση, την ατελή έστω λύση, αφού τέλεια λύση δεν υπάρχει.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή