«Η Αμερική θα ανακάμψει και θα γίνει ισχυρότερη από ποτέ»

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 09:32
UPD:09:58

A- A A+

Eκκληση στους Αμερικανούς να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση ως μέσο ενίσχυσης της φιλοδοξίας για την ανοικοδόμηση της χώρας, απηύθυνε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην πρώτη ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσσου.

«Η οικονομία μας μπορεί να έχει εξασθενήσει και η εμπιστοσύνη μας να έχει κλονιστεί, αλλά αν και ζούμε σε δύσκολους και αβέβαιους καιρούς, απόψε θέλω όλοι οι Αμερικανοί να γνωρίζουν το εξής: Θα ανοικοδομήσουμε τη χώρα, θα ανακάμψουμε και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναδυθούν ισχυρότερες από ποτέ», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα στην ομιλία του, που διήρκεσε 52 λεπτά.

«Η στιγμή της αλήθειας ήρθε και είναι καιρός να λάβουμε μέτρα για το μέλλον μας» τόνισε ο Ομπάμα, σημειώνοντας την ανάγκη για «θυσίες» προκειμένου να μειωθεί κατά 50% το ομοσπονδιακό έλλειμμα ως τη λήξη της θητείας του το 2013. Φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 1,5 τρισ. δολάρια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η Αμερική θα είναι ως το 2020 η πρώτη χώρα στον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου, αλλά και να αυξήσει τη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα.

Εχοντας εκλεγεί με την υπόσχεση της αλλαγής, ο Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης να ενισχύσει τις επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε ακόμη το Κογκρέσσο να εισηγηθεί νέους κανόνες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και να εγκρίνει νέο νομικό πλαίσιο για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα παρουσιάσει την Πέμπτη τον νέο προυπολογισμό για το 2010, τόνισε την ανάγκη της εξάλειψης των συμβάσεων χωρίς διαγωνισμό - κάτι που στοίχισε στο αμερικανικό δημόσιο δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του Ιράκ, αλλά και της μεταρρύθμισης του τομέα των αμυντικών δαπανών. «Δεν χρειάζεται να πληρώνουμε για οπλικά συστήματα που χρονολογούνται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και δεν μας εξυπηρετούν πιά»,τόνισε. Ο προϋπολογισμός αυτός αντικατοπτρίζει την «ωμή πραγματικότητα» της κρίσης, που κληρονομήσαμε, σημειωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ομπάμα: H Αμερική θα ανακάμψει

Ομπάμα: H Αμερική θα ανακάμψει

«Οι συνέπειες αυτής της ύφεσης είναι υπαρκτές και φαίνονται παντού», τόνισε ο Ομπάμα, καλώντας ωστόσο τους Αμερικανούς να μην φοβούνται για τις τραπεζικές τους καταθέσεις. «Το οικονομικό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί» σημείωσε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι οι τράπεζες διαθέτουν αρκετά χρήματα για να ενισχύσουν την κατανάλωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή