Μαρτυρίες για τη συντριβή του αεροσκάφους

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 17:54
A- A A+

Το BBC παραθέτει μερικές μαρτυρίες επιβατών, αυτοπτών μαρτύρων και κατοίκων της περιοχής που είδαν το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών να συντρίβεται έξω από το αεροδρόμιο του ¶μστερνταμ.

Kerem Uzel, επιβάτης

REUTERS

«Βρισκόμασταν σε ύψος 600 μέτρων όταν ακούσαμε την ανακοίνωση της προσγείωσης. Ξαφνικά χάσαμε πολύ ύψος σαν να πέσαμε σε κενό αέρος. Η ουρά του αεροσκάφους χτύπησε στο έδαφος. Το αεροσκάφος σύρθηκε από την άκρη του αυτοκινητόδρομου στο χωράφι».

Huseyin Sumer, επιβάτης

«Ήμασταν έτοιμοι να προσγειωθούμε, δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι συνέβαινε. Κάποιοι επιβάτες ξέσπασαν σε ουρλιαχτά πανικού, έγιναν όλα τόσο γρήγορα».

Επιβάτης του οποίου η ταυτότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να μαζέψω τα παιδιά μου που περπατούσαν έκαναν βόλτα στο αεροπλάνο. Αυτό είναι το πρώτο που σκέφτεται κανείς. Βγάλαμε κατευθείαν τα παιδιά από το αεροσκάφος».

Tuncer Mutluhan, επιβάτης

«Εκεί που κάναμε μια φυσιολογική προσγείωση, νιώσαμε κάτι σαν κενό αέρος, το αεροσκάφος βρισκόταν εκτός ελέγχου, ξαφνικά έκανε βουτιά και προσέκρουσε στο έδαφος. Όλα έγιναν μέσα σε τρία έως πέντε δευτερόλεπτα. Μετά τη συντριβή επικράτησε πανικός».

Thomas Freidhoff, αυτόπτης μάρτυρας

«[Το αεροσκάφος] δεν είχε πλέον καθόλου ισχύ και δεν μπορούσε να πλανάρει, το είδα να κάνει βουτιά πολλών δεκάδων μέτρων και να σταματά ξαφνικά. Η μύτη του αεροπλάνου ήταν στραμμένη προς τα επάνω και το τμήμα της ουράς βρισκόταν σε γωνία 45 μοιρών. Ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την πρόσκρουση οι επιβάτες άρχισαν να βγαίνουν έξω από την ουρά του αεροπλάνου -15 έως 20 άνθρωποι, όλοι τρομοκρατημένοι, φυσικά. Λίγα λεπτά αργότερα έτρεξαν να απεγκλωβίσουν περισσότερους επιβάτες που ήταν ελαφρώς τραυματισμένοι».

Jonathan Nip, κάτοικος της περιοχής

«Ο κορμός του αεροπλάνου, χωρίς φτερά, μύτη ή ουρά, βρισκόταν στο έδαφος και γύρω από αυτό τουλάχιστον 50 ασθενοφόρα, πολλά πυροσβεστικά οχήματα, ένα-δυο ελικόπτερα, ελικόπτερα-ασθενοφόρα, μεγάλη αστυνομική δύναμη, αμέτρητες σειρήνες. Δεν ήταν μια τεράστια συντριβή, δεν ακούστηκε δυνατός θόρυβος, πιστεύω ότι το αεροσκάφος δεν είχε μεγάλη ταχύτητα ή δεν βρισκόταν αρκετά υψηλά για μια σφοδρή σύγκρουση».

Nikolai van der Smagt, εργαζόμενος στην περιοχή

«Είδα το αεροπλάνο στο έδαφος, κομμένο σε τρία μέρη. Μόλις έβγαιναν από αυτό οι πρώτοι επιβάτες και έμοιαζαν αλαφιασμένοι. Υπήρχε πολλή σκόνη στο χώρο αλλά όχι φωτιά».

Συγγενής στο αεροδρόμιο του Σκίπολ

«Κατάφερα να μιλήσω με τα παιδιά μου και τους συγγενείς μου που επέβαιναν στο αεροσκάφος. Μου έλεγαν ότι επικρατούσε απίστευτος πανικός, ο κόσμος φώναζε: “Βγάλτε μας από δω! Βγάλτε μας από δω!”

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή