Γαλλία: Ημερομηνία για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 05:51
A- A A+

Ο Γάλλος υπουργός ¶μυνας άφησε χθες να εννοηθεί ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να ορίσει μία ημερομηνία για την έναρξη της αποχώρησης των δυνάμεών του από το Αφγανιστάν, μόλις η δυτική συμμαχία καταλήξει σε μία νέα στρατηγική στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.

Ο Ερβέ Μοράν, που επισκέπτεται την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με ανώτατους αξιωματούχους των ΗΠΑ, δήλωσε πως το ΝΑΤΟ μπορεί να θέσει ειδικά χρονοδιαγράμματα για την επίτευξη προόδου στο Αφγανιστάν σε τομείς που περιλαμβάνουν την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση.

«Μόλις θα έχουμε επαναπροσδιορίσει το συνολικό σκεπτικό μας στο Αφγανιστάν, που συνδέεται με την αυξημένη συνεισφορά των Αμερικανών, νομίζω ότι θα πρέπει να ορίσουμε αρκετά γρήγορα ορισμένες ημερομηνίες», είπε ο Μοράν σε ένα φόρουμ του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μιας δεξαμενής σκέψης της Ουάσινγκτον.

«Και γιατί να μην θέσουμε, επίσης αρκετά γρήγορα, μία ημερομηνία που θα ανακοίνωνε την έναρξη της αποχώρησης των συμμαχικών δυνάμεων;». Ο Μοράν δεν επεκτάθηκε.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν τονίσει την ανάγκη να επαναβεβαιωθεί στους Αφγανούς πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν είναι κατοχική δύναμη, ωστόσο κανείς δεν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι πρέπει να τεθεί ημερομηνία αποχώρησης.

Τα σχόλια του Μοράν συμπίπτουν με μία αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, η οποία αναμένεται να παραγάγει μία νέα στρατηγική προτού ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήσει τους άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ σε μία σύνοδο κορυφής στις αρχές Απριλίου.

Ο Μοράν αναμένεται να συναντηθεί αυτήν την εβδομάδα με τον υπουργό ¶μυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς, το σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα Τζέιμς Τζόουνς και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή