ΥΠΠΟ: Οι συμβασιούχοι χάνουν το δίκιο τους με την κατάληψη της Ακρόπολης

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 18:21

Εξηγήσεις για τη στάση του έναντι των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, που έφθασαν μέχρι του αποκλεισμού της εισόδου του Παρθενώνα, έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

A- A A+

Εξηγήσεις για τη στάση του έναντι των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού, που έφθασαν μέχρι του αποκλεισμού της εισόδου του Παρθενώνα, έδωσε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς.

«Συνάντησα τους συμβασιούχους τρεις φορές μέσα στις 40 μέρες, που είμαι υπουργός, απέκτησα ιδίαν αντίληψη για όλα αυτά τα ζητήματα, τους έδωσα οδηγίες για ενέργειες για την επίλυση του διαδικαστικού προβλήματος που υπάρχει, αλλά δεν μπορώ και δεν μου επιτρέπεται να παρανομήσω» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Διευκρίνισε δε πως «ενα μικρό μέρος των συμβασιούχων, περίπου 350 άτομα, μόλις το 3% των εργαζομένων στο υπουργείο, υπηρετεί έχοντας κερδίσει προσωρινές δικαστικές αποφάσεις. Αυτοί πληρώνονταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2008, από το γνωστό ειδικό λογαριασμό, τον οποίον οι πάντες ζητήσατε να καταργηθεί. Σήμερα δεν υπάρχει και δεν μπορώ να τον επαναφέρω για το συγκεκριμένο πρόβλημα». Πρόσθεσε ακόμη πως ως εκ τούτου «διαθέτουμε το κονδύλι για να πληρώσουμε τη μισθοδοσία τους από τον τακτικό προϋπολογισμό, αλλά το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει την καταβολή των δεδουλευμένων από 1/1/2009 και δεν αναγνωρίζει την ανάγκη εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων, που δεν έχουν τελεσιδικήσει».

Ο υπουργός δήλωσε πως έχει δώσει εντολή στους νομικούς συμβούλους του υπουργείου, να βρουν μια πρόταση, μια λύση και πως αναμένει το πόρισμά τους. Πρόσθεσε, ωστόσο: «Ας μην κρυφτούμε, όμως, πίσω από ένα ψέμα: Βασικό ζητούμενο των εν λόγω συμβασιούχων, είναι η μονιμοποίησή τους στο υπουργείο, έστω κι αν δεν το λένε καθαρά. Εγώ εργάζομαι με τους συναρμόδιους υπουργούς και το ΑΣΕΠ, ώστε να βγει μια προκήρυξη που να μοριοδοτήσει κατάλληλα τα χρόνια υπηρεσίας τους».

Και ο κ. Σαμαράς κατέληξε: «Ακριβώς επειδή είναι έμπειροι και χρήσιμοι, δεν μπορεί να καταδικάζουν αστόχαστα το πιο λαμπρό αριστούργημα, που έχει να επιδείξει η Ελλάδα, τον Παρθενώνα. Δεν γνωρίζουν ότι αυτό το σύμβολό μας, θα κάνει και πάλι ως αιχμάλωτο τον παγκόσμιο τηλεοπτικό γύρο - αυτοί οι έμπειροι που αγαπούν, υποτίθεται, το χώρο; Έτσι χάνουν το δίκιο τους. Δεν προσφέρουν στην υπόθεση με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω κανένα κόμμα να μην συμφωνεί με την κατάληψη της Ακρόπολης».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Καρτάλης, είχε προτείνει να υπάρξει συνέχιση της μισθοδοσίας των συμβασιούχων υπαλλήλων, που έχουν δικαιωθεί δικαστικώς σε πρωτόδικο βαθμό, είτε με νομοθετική ρύθμιση, είτε με ενίσχυση του ταμείου αλληλοβοήθειας των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ.

«Ο πολιτισμός, κατά 80%, στηρίζεται σε συμβασιούχους και οφείλετε να δώσετε λύση, δεν πάει άλλο», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η ¶ννα Φιλίνη, ενώ η Εύα Μελά από το ΚΚΕ τάχθηκε κατά των εποχικών συμβάσεων και κατήγγειλε πως «οι συμβασιούχοι δέχθηκαν απειλές από την εισαγγελική αρχή, ότι αν επιχειρήσουν εκ νέου την επόμενη Τετάρτη να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία στην Ακρόπολη, θα βρουν μπροστά τους τα ΜΑΤ».

«Η Εισαγγελία παρενέβη αυτεπαγγέλτως» διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή