Ερώτηση ΠΑΣΟΚ στον ΥΠΟΙΟ για τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 16:01
UPD:16:03
A- A A+

Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου κατέθεσε η αρμόδια πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και οι βουλευτές του κόμματος Δημήτρης Κουσελάς και Στάθης Κουτμερίδης.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για «σοβαρή αύξηση των δανειακών αναγκών του ελληνικού Δημοσίου και εκτροχιασμό του δημοσίου χρέους και του Προϋπολογισμού του 2009».

Αναφέρουν ακόμη ότι, ενώ ο προϋπολογισμός του 2009 προβλέπει πως το σύνολο των δανειακών αναγκών της χώρας θα ανέλθει στα 40,7 δισ. ευρώ, μετά την υπερψήφισή του ακολούθησαν αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργού Οικονομικών, που ανέβαζαν το ποσό αυτό κατά 1,3 δισ. έως και 12 δισ. - εκκρεμούντων και οφειλών του Δημοσίου προς τα νοσοκομεία (3 δισ.), κατασκευαστικές εταιρείες (5 δισ.) και τα ασφαλιστικά ταμεία (10,8 δισ.).

«Το Ελληνικό δημόσιο δανείζεται για να καλύψει τις πολύ υψηλές ταμειακές του ανάγκες, σημαντικά υψηλότερες από αυτές που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό, καθώς και για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν από λήξεις ομολόγων παλαιών (μέχρι τον Απρίλιο ανέρχονται στο πόσο των 18,5 δισεκ. ευρώ, με βάση στοιχεία του Bloomberg) και νέων εκδόσεων» παρατηρούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να κατατεθεί το ετήσιο πρόγραμμα κάλυψης των δανειακών αναγκών και το διαχειριστικό πρόγραμμα του χαρτοφυλακίου του ελληνικού Δημοσίου - και να διευκρινιστεί γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επιβεβλημένη κατάθεση νέου Προϋπολογισμού, «δεδομένου ότι έχουν πλέον καταρριφθεί όλοι οι στόχοι, που είχε θέσει δύο μόλις μήνες πριν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή