Με τους αρνητές των κλιματικών αλλαγών συντάσσεται ο Τσέχος πρόεδρος

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 13:30

Στο ρεύμα των «αρνητών» των κλιματικών αλλαγών – όσων δηλαδή δεν αποδέχονται τις κλιματικές αλλαγές ως πρόβλημα και την ανθρώπινη δραστηριότητα ως αίτιο αυτών–, προσχώρησε ο πρόεδρος της Τσεχίας, Βασλάβ Κλάους.

A- A A+

Το μεγαλύτερο συνέδριο των «αρνητών» των κλιματικών αλλαγών – όσων δηλαδή δεν αποδέχονται τις κλιματικές αλλαγές ως πρόβλημα και την ανθρώπινη δραστηριότητα ως αίτιο αυτών– θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας στη Νέα Υόρκη.

Νέα πνοή έχει δώσει στο συγκεκριμένο ρεύμα η προσχώρηση του Προέδρου της Τσεχίας, Βασλάβ Κλάους, ο οποίος διατείνεται ότι επιβολή περιορισμών για τις εκπομπές του CO2 αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη των κρατών.

Με τίτλο «Υπερθέρμανση του πλανήτη: Υπήρξε ποτέ πραγματική κρίση;» το συνέδριο αναμένεται να οδηγήσει σε κλιμάκωση των αντιθέσεων μεταξύ των επιστημόνων και των σκεπτικιστών σχετικά με την επιτακτικτότητα του προβλήματος των κλιματικών αλλαγών και τη μερίδα ευθύνης των ανθρώπων σε αυτό.

Η συμμετοχή του Τσέχου προέδρου στο συνέδριο –την ώρα μάλιστα που η χώρα του βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ- έρχεται να προσδώσει νέα αίγλη στις απόψεις των αρνητών των κλιματικών αλλαγών. Ως ευρωσκεπτικιστής ο Βασλάβ Κλάους κατηγορεί τις κυβερνήσεις ότι διαδραματίζουν ρόλο Κασσάνδρας όσον αφορά στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών με αποτέλεσμα την καταπάτηση της ελευθερίας των κρατών.

«Προφανώς δεν θέλουν να αποκαλύψουν τα πραγματικά σχέδια και τις φιλοδοξίες τους για διακοπή της οικονομικής ανάπτυξης και επαναφοράς του ανθρώπου πολλούς αιώνες πίσω», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο διοργανώνει το Heartland Institute, ένα thinktank από το Σικάγο που ασπάζεται τις απόψεις του Τσέχου Προέδρου περί ελευθερίας των αγορών και σκοπεύει να αντικρούσει την επιχειρηματολογία των επιστημόνων ότι η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την επιβίωση του ανθρώπου και ότι επιβάλλεται η ανάληψη άμεσης δράσης.

Σύμφωνα με τον Κερτ Ντέιβις, επικεφαλής ερευνών της Greenpeace, οι αρνητές των κλιματικών αλλαγών έχουν γίνει ειδήμονες στην αναδίπλωση των απόψεών τους καθώς αυξάνεται η ευαισθησία της κοινής γνώμης απέναντι στους κινδύνους που εγκυμονεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 58% των Αμερικανών αποδίδουν τις κλιματικές αλλαγές στην ανθρώπινη δραστηριότητα -πολλοί εξ’ αυτών, ωστόσο, δεν συμμερίζονται την αναγκαιότητα της λήψης άμεσων μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή