«Ελλάδα και Γαλλία θα βγουν πιο δυνατές από την κρίση»

Συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Φρ. Φιγιόν στο Παρίσι
Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 15:40
UPD:15:48

H Ελληνίδα ΥΠΕΞ συζήτησε με τον Γάλλο πρωθυπουργό για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης των χωρών του ευρώ, βάσει της πρότασης που έχει ήδη καταθέσει η Γαλλία.

A- A A+

Στην κοινή διαπίστωση ότι Ελλάδα και Γαλλία θα βγουν πιο δυνατές μετά την κρίση, κατέληξαν η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γάλλος πρωθυπουργός, Φρανσουά Φιγιόν, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

«Η γαλλική και η ελληνική κοινωνία έχουν πάρα πολλά κοινά και είναι πολύ σημαντικό οι δύο κυβερνήσεις, οι οποίες έχουν πολλές κοινές προσεγγίσεις, να ανταλλάσουν απόψεις γιά τους τρόπους αντιμετώπισης μίας πολύ δύσκολης για ολόκληρη την Ευρώπη, στιγμής», δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη.

Όπως είπε, με τον Γάλλο πρωθυπουργό συζήτησε για τους τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης των χωρών του ευρώ, βάσει της πρότασης που έχει ήδη καταθέσει η Γαλλία.

Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον κ.Φιγιόν γιά την κατάσταση στην Ελλάδα και για το σταθεροποιητικό πρόγραμμα που πρόκειται να ακολουθήσει η χώρα. Σε ερώτηση γιά το πόσο αισιόδοξη είναι η ίδια γιά την Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά:

«Δεν είμαι αισιόδοξη, έχω πίστη στην ελληνική κοινωνία και στις ελληνικές δυνάμεις, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε θα παλέψουμε, μπορεί να δυσκολευτούμε, αλλά, τελικώς, θα βγούμε από αυτήν την κρίση και θα βγούμε δυνατοί».

Ερωτηθείσα εξάλλου, σχετικά με την προσεχή συνέλευση του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο και το Κελ, η υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την συνάντηση «ιστορική, με ιδιαίτερο συμβολισμό γιά την Ευρώπη». Η Γερμανία και η Γαλλία «είναι από κοινού οικοδέσποινες, πράγμα που αποδεικνύει ότι από την ώρα που ξεπερνάμε τις έχθρες του παρελθόντος, μπορούμε να στήσουμε πολύ καλύτερες βάσεις γιά το μέλλον. Αυτό νομίζω οτι θα είναι και το μήνυμα ενός διαφορετικού ΝΑΤΟ, που θα ξεκινήσει από αυτήν την ιστορική ημερομηνία», σημείωσε η υπουργός.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε πολύ μεγάλη τιμή την εκλογή της ως πρώτης γυναίκας συνδεδεμένου μέλους της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών -εκλογή στην οποία αναφέρθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός, συγχαίροντάς την Ελληνίδα υπουργό.

«Η εκλογή αυτή είναι γιά μένα μία πάρα πολύ μεγάλη τιμή», δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, «μία τιμή που δεν γίνεται μόνο στο πρόσωπό μου, αλλά και στην Ελλάδα και αυτό είναι σημαντικό. Είναι η πρώτη φορά που γυναίκα μπαίνει στην Ακαδημία από το εξωτερικό, είναι μία καλή αρχή».

Σε ερώτημα σχετικά με την μελλοντική της συνεργασία με τις άλλες 11 προσωπικότητες της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών η κ. Μπακογιάννη απάντησε οτι θα κάνει ό,τι μπορεί γιά να σταθεί στο ύψος της τιμής που της γίνεται.

«Νομίζω -πρόσθεσε- ότι όλοι συμφωνούμε πλέον ότι η Ευρώπη είναι η κιβωτός της σκέψης και του πνεύματος. Χρειαζόμαστε λοιπόν, περισσότερη συνεργασία μεταξύ μας και σε αυτόν τον τομέα, χρειαζόμαστε να ανταλλάσουμε απόψεις. Βρισκόμαστε απέναντι σε πολύ μεγάλες αλλαγές. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν προσφέρει πολύ στο ευρωπαϊκό πνεύμα και νομίζω οτι μία στενότερη συνεργασία μεταξύ μας αλλά και με τις Ακαδημίες όλου του κόσμου, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει μία ισχυρή βάση γιά να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα, που μας χρειάζεται αυτόν τον καιρό».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή