Μέλος της γαλλικής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών η Ντ. Μπακογιάννη

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 20:33
UPD:21:49
A- A A+

Η επίσημη τελετή αναγόρευσης της Ντόρας Μπακογιάννη ως ισόβιου συνδεδεμένου μέλους της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, έγινε σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα τελετών του Ινστιτούτου της Γαλλίας (La Coupole).

Η Ελληνίδα υπουργός, που είναι και η πρώτη γυναίκα που παίρνει θέση στα έδρανα των συνδεδεμένων ξένων μελών, χειροκροτήθηκε θερμά κατά την είσοδό της στην αίθουσα από πολλές προσωπικότητες του πολιτικού και του επιστημονικού χώρου, καθώς και του χώρου των γραμμάτων.

Κατά την ομιλία της, η κ. Μπακογιάννη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μεγάλη ιδέα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και την αναγκαιότητα διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων του αιώνα μας.

Η Ελληνίδα πολιτικός αναφέρθηκε καταρχάς στον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Ευρώπη για τους πολίτες της τις τελευταίες δεκαετίες.

Η κ. Μπακογιάννη αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας της τιμώντας τον προκάτοχο της έδρας που κατέλαβε, τον Γερμανό φυσικό και φιλόσοφο, Karl Friedrich von Weizs?cker.

Για την υπουργό, το σίγουρο συμπέρασμα κάθε σύγχρονης ανάλυσης είναι «η τεράστια σημασία που έχει πλέον η διεθνής συνεργασίας και ο διεθνής συντονισμός για τον έλεγχο των απειλών και την εξασφάλιση της ειρήνης».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί σήμερα για την Ελληνίδα πολιτικό, «το σημαντικότερο παράδειγμα για τα οφέλη της διεθνούς συνεργασίας».

Σήμερα είναι πια ξεκάθαρο, είπε, ότι οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση. Η ασφάλειά μας εξαρτάται λιγότερο από την ισχύ του καθενός και περισσότερο από την αθροιστική δύναμη της συνεργασίας μας. Η ασφάλειά μας εξαρτάται από την σφυρηλάτηση ισχυρών δεσμών συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών.

Αναφερόμενη τέλος στην Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική, είπε, μεταξύ άλλων: «Η γεωγραφία και η ιστορία έχουν προικίσει την Ελλάδα με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτελεί ένα πραγματικό σταυροδρόμι. Σταυροδρόμι πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών, ιδεών. Έχουμε σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς, στενές σχέσεις κατανόησης και συνεργασίας, με κράτη της γειτονιάς μας, αλλά και με λαούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε χτίσει γέφυρες προς Βορρά και Νότο, Ανατολή και Δύση».

Υπογράμμισε την πίστη της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που «κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες που είναι απαραίτητες για την σταθερότητα του διεθνούς συστήματος» και για την στενή συνεργασία με την Γαλλία.

Συμπλήρωσε λέγοντας ότι «Η διεθνής κοινωνία μπορεί να είναι άναρχη, με την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποια παγκόσμια εξουσία που να την διοικεί. Δεν είναι όμως αναρχική, ώστε να χαρακτηρίζεται από παντελή απουσία κανόνων». Ζήτησε την εγρήγορση όλων για την περιφρούρηση των αξιών αλλά και για την προώθηση ενός γόνιμου διαλόγου.

«Είμαι βέβαιη ότι δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος για αυτόν τον διάλογο, από Ακαδημίες όπως αυτή, που εδώ και αιώνες αποτελεί τόπο ζύμωσης και ανταλλαγής ιδεών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού πνεύματος» κατέληξε η κα Μπακογιάννη.

Την κ. Μπακογιάννη υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της Ακαδημίας για το 2009 κ. Ζαν Κλοντ Καζανόβα και ο κ. Φρανσουά Tερέ, που υπήρξε πρόεδρος της Ακαδημίας το 2008, έτος της εκλογής της Ελληνίδας υπουργού ως συνδεδεμένο μέλος της Ακαδημίας (30 Ιουνίου).

Ο κ. Τερέ καλωσόρισε την Ελληνίδα πολιτικό και μετά τη σχετική προσφώνηση της παρέδωσε το περίφημο ξίφος που συμπληρώνει την στολή κάθε ακαδημαϊκού. Κατά την προσφώνησή του ο κ. Τερέ εξέφρασε τη χαρά της Ακαδημίας «που υποδέχεται στους κόλπους της την πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ως συνδεδεμένο μέλος».

«Όλοι όσοι είναι εδώ παρόντες σήμερα είναι ευτυχείς για την παρουσία σας. Αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση στην σκέψη της Ελλάδας, στην ανάμνηση των προκατόχων σας, στο πρότυπο της τόσο πλούσιας ζωής σας σε ανθρώπινο και πολιτικό επίπεδο», είπε.

Γνωρίζουμε καλά, πρόσθεσε ο κ. Τερέ, ότι οφείλουμε πολλά στην ελληνική φιλοσοφία και στο μήνυμά της στις αδιάλειπτες ανταλλαγές μαθημάτων δημοκρατίας και ελευθερίας.

Κάνοντας αναφορά στην καταγωγή της κας Μπακογιάννη, ο ακαδημαϊκός αναφέρθηκε «στα λαμπρά παραδείγματα Κρητικών» ανάμεσα στους οποίους ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο οποίος έγινε μέλος της Ακαδημίας το 1919, ενώ ο τελευταίος χρονολογικά Έλληνας, μέλος της Ακαδημίας, ήταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, πρόεδρος της Ελλάδας το 1975.

Απευθυνόμενος στην κα Μπακογιάννη ο κ. Τερέ έκανε μια σύντομη αναδρομή στα πολιτικά, επί δικτατορίας στην χώρα μας, γεγονότα:

«Τα δεινά της πατρίδας σας, σας προετοίμασαν από τη νεαρή σας ήδη ηλικία για αυτήν την πολιτική δράση. Η δικτατορία των Συνταγματαρχών η οποία ταλάνισε την Ελλάδα από το 1967 έως το 1974 σας υπέβαλε σε μοναδικές δοκιμασίες, όταν σε πολύ νεαρή ηλικία χρειάσθηκε να αντισταθείτε με επιτυχία στη μυστική αστυνομία των συνταγματαρχών που αναζητούσε τον πατέρα σας», ανέφερε ο ακαδημαϊκός, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τη σύγχρονη πολιτική πορεία της υπουργού.

Κλείνοντας ο κ. Τερέ επέλεξε ένα απόσπασμα από την ομιλία του Οδ. Ελύτη το 1963, όταν παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ: «Η Ελλάδα είναι ένας μικρός τόπος, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια. Αυτό που την χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή? Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της να μιλιέται. Αυτό που την χαρακτηρίζει περισσότερο είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά. Κανόνας της, είναι η δικαιοσύνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή