«Η Β. Ιρλανδία πέρασε με επιτυχία το πρώτο τεστ»

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 18:15
UPD:18:35

A- A A+

«Η αντίδραση του Sinn Fein, που επί μακρόν ήταν η πολιτική πτέρυγα του ΙΡΑ, παρά την σαφή καταδίκη της βίας παραμένει διφορούμενη», γράφει η ελβετική Neue Zürcher Zeitung.

«Ο Τζέρι ¶νταμς απαίτησε μεν την αποκάλυψη των δραστών, κάτι που μέχρι πρότινος ήταν ακόμη ταμπού για το κόμμα του. Όμως απέρριψε ταυτόχρονα και την ενίσχυση των βρετανικών δυνάμεων με ειδικές μονάδες για την αντιμετώπιση των τρομοκρατών.

REUTERS

Έτσι φαίνεται ότι το Sinn Fein δυσκολεύεται να αποδεχθεί αυτή την πραγματικότητα και να την ενσωματώσει με τις ανάλογες επιφυλάξεις στην πολιτική του».

«Οι πολιτικοί παρατηρητές ανέμεναν εδώ και καιρό το χτύπημα του "Αληθινού ΙΡΑ", όπως ονομάζεται η αποσχισθείσα από τον ΙΡΑ ομάδα, όμως το σοκ των Βορειοϊρλανδών ήταν μεγάλο καθώς το χτύπημα τους θύμισε παλιές εποχές», παρατηρεί η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau:

«Καθολικοί και διαμαρτυρόμενοι καλούν τώρα τον πληθυσμό να υποστηρίξει τις έρευνες της αστυνομίας, να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να στηρίξει την ειρήνη. Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία είναι ακόμη σταθερή. Η Βόρεια Ιρλανδία πέρασε με επιτυχία την πρώτη δοκιμασία. Πρέπει όμως να υπολογίζει και σε άλλες τέτοιες δοκιμασίες στο μέλλον».

«Η ομόφωνη καταδίκη της βίας στη Βόρεια Ιρλανδία είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι η νέα τρομοκρατική επίθεση δεν θα φέρει πισωγύρισμα στα πολιτικά δεδομένα», υποστηρίζει τέλος η ισπανική εφημερίδα El Periodico de Catalunya:

«Επιπλέον πρέπει να επισημάνουμε ότι στη Βόρεια Ιρλανδία η στάση του πληθυσμού έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στον τερματισμό της τρομοκρατίας».

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή