Πρώτη συνεδρίαση του ΣΠΔΕ

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 10:22
UPD:12:40

Στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται η αναβάθμιση του σχολείου, η αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η εισαγωγή ζώνης πολιτισμού, η κινητροδότηση δεξιοτήτων και η σύνδεση της παιδείας με τον πολιτισμό.

A- A A+

Πραγματοποιείται σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο, η εναρκτήρια συνεδρία του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), υπό την προεδρία του καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης, η αναβάθμιση του σχολείου, η αποσύνδεσή του από τον τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, η εισαγωγή ζώνης πολιτισμού, η κινητροδότηση δεξιοτήτων και η σύνδεση της παιδείας με τον πολιτισμό.

Α. Σπηλιωτόπουλος: Δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις

Ακούστε τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μπαμπινιώτης έχει ήδη παρουσιάσει τις προτάσεις του, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την «απελευθέρωση» του Λυκείου από τις εξετάσεις, τουλάχιστον σε κάποιες τάξεις, ώστε να είναι αυτόνομο και όχι προπαρασκευαστικό, καθώς επίσης την αναβάθμισή του και την αναμόρφωσή του, με αλλαγή του ρόλου του διδάσκοντος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πρότεινε την εισαγωγή μορφωτικών στόχων, ώστε να μην είναι οι εκπαιδευτικοί δέσμιοι της διδακτέας ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμπινιώτη, ζητούμενο είναι η επιδίωξη της ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια, αλλά με κλίμακα και αίσθηση της πραγματικότητας.

Όσον αφορά το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, εκτίμησε πως όσο υπάρχουν εξετάσεις, είναι ανάγκη να υπάρξει ένας εθνικός εξεταστικός φορέας. Ο κ. Μπαμπινιώτης πρότεινε οι εξετάσεις να βασίζονται σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και να έχει τη δυνατότητα ο μαθητής να δίνει τις εξετάσεις 4 φορές το χρόνο, κάθε 3 μήνες, έως ότου να πετύχει τη βαθμολογία που θέλει. «Πρέπει να αποεθνικοποιηθούν οι εξετάσεις ως γεγονός και να γίνουν προσωπική υπόθεση του μαθητή», υποστήριξε, κάνοντας λόγο για ανάγκη συναίνεσης όσον αφορά τον ορίζοντα εφαρμογής κάποιων στόχων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή