Κ. Καραμανλής: Εθνική πρόκληση η κρίση

Σάββατο, 14 Μαρτίου 2009 13:15
UPD:15/03/2009 10:24
A- A A+

Για εθνική πρόκληση έκανε λόγο σήμερα ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην οικονομική κρίση κατά την ομιλία του σε εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων στο Επιμελητήριο Αγρινίου.

Όπως υπογράμμισε, το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης βασίζεται στο τρίπτυχο ανάπτυξη - στήριξη των ασθενεστέρων στα όρια αντοχής της οικονομίας - μείωση των ελλειμμάτων.

«Πρώτη προτεραιότητά μας στην κρίσιμη περίοδο που ακολουθεί, είναι η στήριξη των τομέων και των κλάδων που πλήττονται άμεσα και πιο έντονα από την κρίση», τόνισε και πρόσθεσε: «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε ακόμα περισσότερο την οικονομία και συγκεκριμένα τους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο και να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι η δύσκολη συγκυρία δεν επιτρέπει μικροκομματικές σκοπιμότητες και πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.

«Κανένας δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν ξένος παρατηρητής. Κανένας δεν μπορεί εκούσια να βλάπτει το συλλογικό συμφέρον. Οι περιστάσεις δεν επιτρέπουν μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν επιτρέπουν πολωτικές και διχαστικές πρακτικές. Και, πάνω απ΄ όλα, δεν επιτρέπουν κανενός είδους εφησυχασμό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε τέτοιες δύσκολες ώρες, απαιτείται απ’ όλους εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών, διότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια εθνική πρόκληση, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι χρειάζεται να παραμερίζουμε λογικές πρόσκαιρου πολιτικού κόστους και να παίρνουμε δύσκολες, αλλά αναγκαίες, αποφάσεις, που εγγυώνται αποτελέσματα.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός κάλεσε τις επιχειρήσεις να επιδείξουν τη μέγιστη κοινωνική ευθύνη και τον οφειλόμενο, όπως είπε, σεβασμό στους εργαζόμενούς τους. Όπως υπογράμμισε, το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για τη μείωση των επιτοκίων και την ενίσχυση της ρευστότητας της Οικονομίας.

Όσον αφορά τους δημόσιους λειτουργούς σημείωσε ότι οι καιροί απαιτούν ένταση προσπαθειών, απαιτούν απ΄ όλους να είμαστε πιο κοντά στους πολίτες, χωρίς διακρίσεις, χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς ολιγωρίες.

Για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην εφαρμογή, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, του προγράμματος που προβλέπει την πλήρη επιδότηση του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται ακόμα πιο ευνοϊκοί όροι για την ένταξη στο πρόγραμμα επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους νομούς, μεταξύ των οποίων και η Αιτωλοακαρνανία: «Δίνεται έτσι η δυνατότητα συμμετοχής πολύ περισσότερων επιχειρήσεων, αφού αντί της απαίτησης να έχουν κλείσει με κερδοφορία οι τρεις τελευταίες χρήσεις, αρκεί να είναι θετικό το άθροισμα των τριών τελευταίων χρήσεων.»

Για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι ενεργοποιούνται δράσεις 1,3 δισ. ευρώ, ενώ στον αγροτικό τομέα προχωρά η κάλυψη των βασικών ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες τη χρονιά που πέρασε.

Για την συγκράτηση της ανεργίας και την θωράκιση της απασχόλησης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή συγκροτημένων δράσεων, οι οποίες όπως είπε, στόχο έχουν να βοηθήσουν, ως το τέλος του χρόνου, διακόσιες χιλιάδες άνεργους να βρουν δουλειά: «Μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας, στηρίζουμε τη νέα επιχειρηματικότητα και ενισχύουμε τους νέους επιστήμονες να κάνουν ένα δικό τους επαγγελματικό ξεκίνημα».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα έργα που έγιναν ή γίνονται στην Αιτωλοακαρνανία. Εκτός από την Ιονία οδό μίλησε για έργα υποδομής όπως δίκτυα άρδευσης, ύδρευσης και αποχέτευσης όπως και έργα στον τομέα της υγείας, ενώ ανακοίνωσε ότι προχωρά η διαδικασία ίδρυσης Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.

Προηγουμένως, ο Κώστας Καραμανλής επιθεώρησε τα έργα παράκαμψης του Αγρινίου, στον ανισόπεδο κόμβο Ρίγανης, που αποτελεί τμήμα της Ιόνιας Οδού. Σε δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των έργων και στη σημασία του συνολικού έργου της Ιονίας Οδού για την ευρύτερη περιοχή, ενώ γνωστοποίησε πως το έργο αναμένεται να παραδοθεί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο υπό κατασκευή νέο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, ενώ αργότερα θα απηύθυνε χαιρετισμό στην πρώτη περιφερειακή διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ (Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή