Τσίπρας: Ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και όχι συναίνεση

Παρουσίαση των θέσεων του ΣΥΝ για την Παιδεία
Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 16:23
UPD:17:20
A- A A+

Τις θέσεις του ΣΥΝ για την Παιδεία παρουσίασε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας σε ανοιχτή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε χθες στην πόλη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, καθώς και οι θεματικές επιτροπές Παιδείας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος για την παιδεία, η τελική μορφή του οποίου θα διαμορφωθεί στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στις 11 και 12 Απριλίου.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από «ειλικρινείς λύσεις» και εξήγησε ότι η παράταξη δεν μπορεί να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου, που συγκάλεσε ο υπουργός Παιδείας.

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου και μάλιστα κάτω από την επίφαση της μηδενικής βάσης, γιατί δεν βρισκόμαστε στο μηδέν, βρισκόμαστε πολύ πιο κάτω από το μηδέν. Έχουμε υποστεί επιθέσεις που έχουν ανοίξει πληγές και δεν μπορεί να ζητάς διάλογο σε μηδενική βάση εάν δεν προσπαθείς να κλείσεις αυτές τις πληγές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κάνοντας αναφορά μεταξύ άλλων στην υποχρηματοδότηση της παιδείας, στο άρθρο 16, στα ΚΕΣ κ.α.. «Απαιτείται -τόνισε- ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και όχι συναίνεση» .

Εξάλλου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ευκαιρία για να καταγραφεί στις κάλπες η δυσαρέσκεια απέναντι στο πολιτικό σύστημα και στα δύο μεγάλα κόμματα. «Είναι μία σημαντική ευκαιρία διότι το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι ή μία από τα ίδια ή αλλαγή σελίδας. Ή επιβεβαίωση των δύο κομμάτων που με την πολιτική τους δημιούργησαν την κρίση ή φυγή προς τα μπρος και στροφή στα αριστερά», υπογράμμισε

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανατρέπει τις δημοσκοπικές προβλέψεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει δυνατότητα για ένα εκλογικό αποτέλεσμα «έκπληξη» στις ερχόμενες ευρωεκλογές.

Το εισηγητικό κείμενο που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πανελλαδική Σύσκεψη για την παιδεία, εκφράζει την αντίθεσή του στην εμπορευματοποίηση της παιδείας, με βάση τους νόμους της αγοράς, καλύπτει εργασιακά και εκπαιδευτικά ζητήματα όπως ελεύθερη πρόσβαση σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, ανοιχτό, δημοκρατικό και ανεξίθρησκο πανεπιστήμιο, που θα αναδεικνύει την έμφυλη διάσταση και την διαπολιτισμικότητα της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, υπερασπίζεται την 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση (με δύο επιπλέον χρόνια υποχρεωτική προσχολική αγωγή), εκπαιδευτική διαδικασία εξ ολοκλήρου στο σχολείο, μακριά από την φροντιστηριακή λογική.

Στην πανελλαδική σύσκεψη προτάθηκε η δημιουργία πανελλαδικού δικτύου εκπαιδευτικών του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο την οργάνωση δράσεων συντονισμού για τη προάσπιση των δικαιωμάτων της δημόσιας εκπαίδευσης, στη λογική των κινητοποιήσεων σε όλους τους χώρους της εκπαίδευσης.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή