Ποινικοποιείται η κουκούλα

Περιορισμός της προσωρινής κράτησης
Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 15:09
UPD:18:30
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Η χρήση της κουκούλας και η απόκρυψη των χαρακτηριστικών του προσώπου θα συμπεριληφθούν σε μία σειρά διατάξεων για την προστασία της κοινωνικής ειρήνης, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό.

«Προβλέπουμε σε μια σειρά από διατάξεις σαν επιβαρυντική περίπτωση τη χρήση της κουκούλας. Ο Έλληνας πολίτης δεν κρύβει τα χαρακτηριστικά του και δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του, ιδίως όταν διαμαρτύρεται», δήλωσε χαρακτηριστικά.

N. Δένδιας: Ο Έλληνας πολίτης δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του όταν διαμαρτύρεται

N. Δένδιας: Ο Έλληνας πολίτης δεν φοβάται να δείξει το πρόσωπό του όταν διαμαρτύρεται

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στη συνέχεια, διευκρίνισε ότι όσοι συλλαμβάνονται να διαπράτουν τα αδικήματα της φθοράς ξένης περιουσίας, της σωματικής ή θανατηφόρου βλάβης, της διατάραξης κοινωνικής ειρήνης και καλύπτουν τα πρόσωπά τους με κουκούλες ή άλλα αντικείμενα ή αλλοιώνουν το πρόσωπό τους θα επιβαρύνονται με επιπλέον ποινές, οι οποίες θα κυμαίνονται από 2-10 χρόνια.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειωθεί η προσωρινή κράτηση, καθώς «κατά την κρίση της κυβέρνησης, ο θεσμός θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις γενικές αρχές του δικαίου».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δικαιοσύνης γνωστοποίησε πως τα νοσοκομεία των φυλακών θα ενταχθούν στο ΕΣΥ, ενώ θα αλλάξει ο τρόπος συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων των φυλακών. Επίσης, η πρόσληψη των διευθυντών των φυλακών θα γίνεται εκτός των προσώπων που υπηρετούν σήμερα στις διοικήσεις των φυλακών.

Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε ακόμη ότι θα κατασκευαστεί φυλακή τύπου Γ΄ υψίστης ασφαλείας, στην οποία θα εκτίουν τις ποινές τους οι βαρυποινίτες. Επίσης, η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους εντός των φυλακών θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ η χρήση κινητού από τους κρατούμενους θα επισύρει βαρύτατες πειθαρχικές ποινές.

Ανακοίνωσε και μια νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι θα υποβάλουν δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (πόθεν έσχες). Οι κρατούμενοι δεν θα μετάγονται στα δικαστήρια της Αθήνας ή των άλλων μεγάλων πόλεων για να δικαστούν, αλλά θα δικάζονται στις πόλεις όπου κρατούνται.

Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι θα απολύονται υπό όρους όσοι έχουν μετατρέψιμες ποινές, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τις ποινές τους, ενώ οι μητέρες κρατούμενες οι οποίες έχουν ανήλικα παιδιά θα μπορούν αντί της ποινής της φυλάκισης να ασκούν κοινωφελή εργασία εκτός των φυλακών, εκτός αν έχουν καταδικαστεί σε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Επιπλέον, δικαίωμα επιθεώρησης στις φυλακές θα έχει ο «Συνήγορος του Πολίτη» ο οποίος θα έχει την υποχρέωση να αφιερώνει ειδικό κεφάλαιο για τις επιθεωρήσεις των φυλακών στην ετήσια έκθεσή του.

Προανήγγειλε ακόμη την αλλαγή του τρόπου χορήγησης αδειών των κρατουμένων, καθώς θα λαμβάνεται και η γνώμη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι για ορισμένα αδικήματα το μέτρο της προφυλάκισης θα αντικατασταθεί με περιοριστικά μέτρα, ενώ η εξύβριση των δημοσίων λειτουργών θα διώκεται αυτεπάγγελτα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή