Περιζήτητα τα αντικείμενα της βίλας Βερσάτσε

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 20:07
UPD:21:12

A- A A+

Τριπλάσια χρήματα από τα αναμενόμενα συγκέντρωσε ο οίκος Sotheby's στη διάρκεια της χθεσινής δημοπρασίας αντικειμένων από την αγαπημένη βίλα του αποθανόντος σχεδιαστή, που βρίσκεται στα παράλια της λίμνης Κόμο έξω από το Μιλάνο.

«Το συλλεκτικό πάθος του Τζιάνι Βερσάτσε περιλάμβανε αριστουργήματα σύγχρονων καλλιτεχνών τους οποίους ο σχεδιαστής υποστήριζε και διατηρούσε στενή φιλία μαζί τους, έως νεοκλασικά έργα που συνέθεταν την προσωπική του γκαλερί στη βίλα Φοντανέλε», δήλωσε ο Μάριο Ταβέλα, αναπληρωτής πρόεδρος της Sotheby's στην Ευρώπη.

Την παράσταση έκλεψαν δύο βιβλιοθήκες από ξύλο κερασιάς που κοσμούσαν το υπνοδωμάτιο του Βερσάτσε, οι οποίες πωλήθηκαν προς 481.000 και 601.000 λίρες έναντι 80.000 και 90.000 λιρών αντιστοίχως που είχαν εκτιμηθεί αρχικά.

Τις δύο βιβλιοθήκες είχε παραγγείλει το 1814 η πριγκίπισσα Παυλίνας Μποργκέζε, αδερφή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, για τη βιβλιοθήκη της Βίλας Μποργκέζε στη Ρώμη.

Η δημοπρασία στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία παρά την απόσυρση του πορτρέτου «Portrait of Major George Maule» του Γερμανού ζωγράφου του 18ου αιώνα, Γιόναθαν. Το αμφιλεγόμενο πορτρέτο αποσύρθηκε από τη δημοπρασία μετά από παρέμβαση ενός απογόνου του εικονιζόμενου μέσω του φορέα Art Loss Register που αναζητά τα έργα τέχνης και τα αρχαία αντικείμενα που έχουν κλαπεί.

Η πέραν κάθε προσδοκίας ζήτηση των αντικειμένων του Βερσάτσε υπογραμμίζει την αίγλη που έχουν στο αγοραστικό κοινό τα αντικείμενα των προσωπικών συλλογών επωνύμων, παρά την πτώση στην αγορά τέχνης εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης, παρατηρεί το Reuters.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς