Στις Βρυξέλλες ο Γκιούλ για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 11:18
UPD:11:42
A- A A+

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει την προσεχή εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, με σκοπό την ενίσχυση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανακοίνωσε σήμερα κυβερνητική πηγή στην Αγκυρα.

Στο ταξίδι του αυτό στις 26 και 27 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα παρακολουθήσει συνέδριο του BusinessEurope, της συνομοσπονδίας ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, διευκρίνισε η ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Γκιούλ θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν και τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή 'Ενωση Εγκεμέν Μπαγκίς.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. οι οποίες άρχισαν τον Οκτώβριο του 2005 δεν έχουν σημειώσει πρόοδο. Το έτος 2009 μπορεί να είναι μια χρονιά αλήθειας για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών, καθώς η καταληκτική ημερομηνία που έχει ορίσει η Ε.Ε. για την εφαρμογή από την 'Αγκυρα της τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι στο τέλος του έτους και μια νέα εμπλοκή μπορεί να έχει πολλές συνέπειες στην ένταξη της Τουρκίας.

Μόνο 10 από 35 θεματικά κεφάλαια που οροθετούν το πλαίσιο στις συνομιλίες αυτές έχουν ανοίξει και αρκετά κράτη μέλη, μεταξύ τους η Γαλλία, δεν συμφωνούν στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Οκτώ άλλα άρθρα έχουν παγώσει από το Δεκέμβριο του 2006 λόγω της άρνησης της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροσκάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία η 'Αγκυρα δεν αναγνωρίζει.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τον Ιανουάριο επίσκεψη στις Βρυξέλλες προκειμένου να επαναλάβει την πρόθεση της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή