Τη δική του άποψη για την επομένη ημέρα του Διαδικτύου, αλλά και της καθημερινότητάς μας, όπως αυτή επηρεάζεται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, ανέπτυξε ο διεθνώς αναγνωρισμένος καθηγητής και επιστημονικός ερευνητής, Ιωσήφ Σηφάκης, ο πρώτος Ελληνας που τιμήθηκε με το Βραβείο Turing.
Ο κ. Σηφάκης, μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίου, είπε ότι η επόμενη ημέρα στην τεχνολογία θα χαρακτηρισθεί από τη σύγκλιση των «ενσωματωμένων συστημάτων» με το Διαδίκτυο. Εξηγώντας με απλά λόγια τη θεωρία του, ο κ. Σηφάκης εξήγησε ότι ως ενσωματωμένα συστήματα ορίζονται όλα τα ηλεκτρονικά μέρη που βρίσκονται σε εκατοντάδες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά, από το αυτοκίνητο μέχρι τα ATMs.
Καθένας από εμάς χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 250 μικροτσίπ, αρκεί να υπολογίσουμε ότι σε ένα σπίτι υπάρχουν τουλάχιστον 80 τσιπ σε οικιακές συσκευές, όπως η τηλεόραση, το τηλέφωνο, το πλυντήριο ρούχων, το πλυντήριο πιάτων κ.λπ. Το αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούμε, περιλαμβάνει τουλάχιστον 70 τσιπ, που βρίσκονται από το σύστημα GPS, τον αερόσακο, το ABS κ.λπ.
Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη διεθνή βιομηχανία τεχνολογίας είναι να μπορέσει να καταστήσει απολύτως συμβατά όλα αυτά τα ετερογενή συστήματα και, στη συνέχεια, με την ολοκλήρωσή τους, αυτά να μπορούμε να τα διαχειριζόμαστε από το Ιnternet. Με απλά λόγια, να μπορούμε να συνδεόμαστε στο Internet από πολλές διαφορετικές συσκευές και, παράλληλα, μέσα από το Διαδίκτυο να διαχειριζόμαστε και πλήθος άλλων, από το φωτισμό στο σπίτι μας, μέχρι τον τραπεζικό μας λογαριασμό.
Ο Ιωσήφ Σηφάκης, ερευνητής του CNRS και ιδρυτής του εργαστηρίου Verimag στην Γκρενόμπλ, ανέπτυξε τη θεωρητική και τεχνολογική βάση για το εργαλείο SCADE, που χρησιμοποιήθηκε από την Airbus για το σχεδιασμό και την αξιολόγηση των κρίσιμων συστημάτων πραγματικού χρόνου, το οποίο τείνει να γίνει απαραίτητο για την επιστήμη της αεροναυτικής.
Εκτός από το ότι μας κάνει περήφανους ως Ελληνες, μας δίνει και μια ματιά στο μέλλον και πώς αυτό θα εξελιχθεί μέσα από την πρόοδο της τεχνολογίας...
ΜΕΛΙΝΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑ