Νέα ελπιδοφόρα τεχνική για θεραπεία του Πάρκινσον

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 11:02
UPD:11:11
A- A A+

Μια συσκευή ενεργοποίησης του νωτιαίου μυελού, που βοήθησε πειραματόζωα με ασθένεια Πάρκινσον να κινηθούν ευκολότερα, προσφέρει μια ακόμη ελπίδα στους πάσχοντες από την ασθένεια ανθρώπους για μια μελλοντική θεραπεία, με λιγότερες παρενέργειες.

Η νέα τεχνική ανακαλύφθηκε από τον Μιγκουέλ Νικολέλη, ελληνο-βραζιλιανικής καταγωγής, νευροεπιστήμονα, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science».

«Υπάρχει μια σχεδόν άμεση και δραματική αλλαγή στην ικανότητα του ζώου να λειτουργεί, όταν η συσκευή ενεργοποιεί το νωτιαίο μυελό του», δήλωσε ο Νικολέλης. Όπως είπε, αν η τεχνική αποδειχτεί ότι είναι αποτελεσματική και στους ανθρώπους, θα προσφέρει πολλά περισσότερα οφέλη από τις σημερινές συσκευές ενεργοποίησης των εγκεφαλικών κυττάρων, που εμφυτεύονται στον εγκέφαλο και ωφελούν μόνο το ένα τρίτο περίπου των ασθενών με Πάρκινσον.

Σύμφωνα με τον ερευνητή, θα είναι ευκολότερο και ασφαλέστερο να τοποθετηθεί μια συσκευή στο νωτιαίο μυελό παρά στον εγκέφαλο. Και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς παλμούς για να ελέγξουν το τρέμουλο και την ακαμψία που προκαλεί το Πάρκινσον.

Η ασθένεια σταδιακά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, μια χημική ουσία-νευροδιαβιβαστή, η οποία μεταφέρει μηνύματα σχετικά με την κίνηση των μυών. Τα φάρμακα που ενισχύουν τη ντοπαμίνη, παρέχουν μια καθυστέρηση στα συμπτώματα, αλλά όχι μονιμότερη θεραπεία. Η νέα τεχνική, κατά το Νικολέλη, μπορεί να συνδυαστεί με πολύ μικρότερες δόσεις φαρμάκων.

Σύμφωνα με αυτήν, δύο μεταλλικά ηλεκτρόδια λεπτά σαν χαρτί τοποθετούνται σε μια μικρή σχισμή στη σπονδυλική στήλη, έτσι ώστε να αγγίζουν το έξω μέρος του νωτιαίου μυελού. Ρεύμα διοχετεύεται δια μέσου αυτών, ώστε οι παραγόμενοι ηλεκτρικοί παλμοί να ενεργοποιήσουν τα περιφερειακά νεύρα που μεταφέρουν τις πληροφορίες από τον εγκέφαλο στο σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή