ΠΟΣΔΕΠ: Σε κρίσιμη περίοδο το Δημόσιο Πανεπιστήμιο

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 17:15
A- A A+

Tην κρισιμότερη περίοδο από την ίδρυσή του, θεσμικά, λειτουργικά και οικονομικά, περνά το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα μέλη του νέου προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διδακτικού Προσωπικού των Πανεπιστημίων (ΠΟΣΔΕΠ).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρός της καθηγητής Νίκος Σταυρακάκης ανέφερε ότι και το σώμα των «Ελλήνων Πανεπιστημιακών Δασκάλων βρίσκεται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών», ενώ κατήγγειλε ότι «η Πολιτεία επιδεικνύει, όχι μόνον αχαρακτήριστη αδιαφορία για όλο το φάσμα των προβλημάτων μας, αλλά ενεργεί και πράττει πολλές φορές, σε κατεύθυνση υπονόμευσης και αποδιοργάνωσης του δημόσιου ακαδημαικού ιστού».

Η νέα ηγεσία των καθηγητών διατύπωσε τη θέση περί του πανεπιστημιακού ασύλου ως χώρου προστασίας της διακίνησης ιδεών και έρευνας. Ο δε, αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, καθηγητής και πρώην πρύτανης, Σωκράτης Κάτσικας, τόνισε ότι «αυτή η περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να αναδειχθούν όλα τα προβλήματα» και απηύθυνε έκκληση σε όλους να βοηθήσουν τις πρυτανικές αρχές να πράξουν το καθήκον τους.

Ο κ. Σταυρακάκης, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχουν πολλαπλασιασθεί τα κρούσματα βίας, τον τελευταίο καιρό, στο Πολυτεχνείο, όπου «υπάρχουν γκρίζες ζώνες».

Οι εκπρόσωποι του νέου προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ κάλεσαν «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να καταδικάσουν απερίφραστα τις πράξεις βίας και τις απειλές άσκησης βίας, από οπουδήποτε και αν προέρχονται, που με την κάλυψη του ακαδημαϊκού ασύλου καταλύουν τις λειτουργίες των συλλογικών οργάνων, παρεμποδίζουν τις ελεύθερες εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων και διακόπτουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο, οδηγώντας στη διάλυση της λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τελικά στην απαξίωση του».

«Απευθύνουμε γενικό προσκλητήριο προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις των πανεπιστημιακών δασκάλων και των φοιτητών για πλήρη ενεργοποίηση, συμμετοχή και δράση με στόχο ένα αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο με πλήρη σεβασμό στη δημοκρατία και την ακαδημαϊκότητα» υπογράμμισαν.

Εξάλλου, η ΠΟΣΔΕΠ επανέρχεται στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, αφού όπως είπε ο πρόεδρος της «αποκαθιστούμε τους διαύλους επικοινωνίας με το υπουργείο Παιδείας και θέτουμε ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας το μισθολογικό, έχοντας ως στόχο, όχι μόνο την αναπλήρωση των απωλειών των τελευταίων έξι χρόνων, αλλά και την ουσιαστική ενίσχυση των αποδοχών μας».

Τέλος, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν ενεργά στον εθνικό διάλογο για την αναμόρφωση του λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, επεξεργαζόμενοι προτάσεις, που βασίζονται στην εμπειρία τους, αλλά και στη διεθνή πρακτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή