Εντονες αντιδράσεις για την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 15:18
UPD:17:40
A- A A+

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για εξομοίωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Συγκεκριμένα, η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει μεταξύ άλλων πως η απόφαση αφήνει έκθετη την κυβέρνηση, η οποία όπως τονίζει «έχει πλέον ακέραια την ευθύνη και θα πρέπει να απαντήσει άμεσα στο θεμελιώδες ερώτημα αν αποδέχεται ότι η ασφάλιση στο Δημόσιο παραμένει κοινωνική ή είναι επαγγελματική».

Πιο αναλυτικά, υποστηρίζει πως παρενέβη πλημμελώς και χωρίς ουσιαστικά στοιχεία προκειμένου να αντικρούσει «τη θεμελιώδη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης στο Δημόσιο».

Η ΑΔΕΔΥ εξαπολύει βολές και κατά της Ε.Ε. και του ΔΕΚ καταλογίζοντάς τους νεοφιλελεύθερο, δημοσιονομικό συντηρητισμό.

Επίσης καλεί την κυβέρνηση «να εγγυηθεί τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών για να μην οδηγηθούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενες σε πρόωρη φυγή με διαλυτικό αποτέλεσμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών».

Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 2 Απρίλη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου. Mιλώντας στον Real FM χαρακτήρισε την απόφαση κόλαφο για την κυβέρνηση διότι όπως ανέφερε το δικαστήριο δέχεται την ασφάλιση ως επαγγελματική και όχι ως κοινωνική http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645847.htm .

Το ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η απόφαση αποτελεί «ένα τεκμήριο αμαχητί παράδοσης του ελληνικού δημοσίου με ευθύνη της κυβέρνησης, παράδοσης στην άποψη, ότι το ασφαλιστικό των δημοσίων υπαλλήλων δεν είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό, είναι επαγγελματική σύνταξη» http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645856.htm .

To KKE χαρακτηρίζει την απόφαση εχθρική και αντιλαϊκή και καλεί τους εργαζομένους να την απορρίψουν. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προσθέτει: «Στρέφεται κατά του δίκαιου αιτήματος για πενταετή διαφορά στην ηλικία συνταξιοδότησης υπέρ των εργαζόμενων γυναικών και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Οι κυβερνήσεις της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ έχουν τεράστιες ευθύνες, γιατί ενώ γνώριζαν τις αποφάσεις της ΕΕ, συμφωνούσαν και τις υλοποιούσαν ψηφίζοντας αντιασφαλιστικούς νόμους, ταυτόχρονα έκρυβαν ή προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τους στόχους και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Συμβολή στον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων είχαν και οι δυνάμεις τους στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα» http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645809.htm .

Eπίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως η ΝΔ κρύβεται πίσω από την απόφαση «για να προωθήσει προειλημμένες αποφάσεις για την οριστική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών στο δημόσιο, συνεχίζοντας από εκεί που τέλειωσε για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα με τον δικό της αντιασφαλιστικό νόμο 3655/2008». Επίσης καλεί το κυβερνών κόμμα να μην εφαρμόσει την απόφαση «ως μη έχουσα κανένα νομικό, ηθικό και πολιτικό έρεισμα ως προσβλητική για την χώρα μας και ως επιζήμια για τις γυναίκες» http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645792.htm .

Βολές κατά της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο ΛΑΟΣ: «Ακόμη μια αποτυχία πρόνοιας προστίθεται στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το ασφαλιστικό μετά την καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την χώρα μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κυριάκος Βελόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/26/1645850.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή