Η πρώτη δοκιμή για τον έρωτα Ευρώπης- Ομπάμα

Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2009 21:20
UPD:27/03/2009 10:22

A- A A+

Στην Ευρώπη, όπου πριν ένα χρόνο ως υποψήφιος για το Λευκό Οίκο είχε επευφημηθεί ως ο «αντι-Μπους», επιστρέφει την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για να συμμετάσχει σε συνόδους κορυφής στο Λονδίνο, την Πράγα και τα γαλλογερμανικά σύνορα.

Ο Ομπάμα ευελπιστεί ότι θα κεφαλαιοποιήσει την καλή διάθεση που υπάρχει στην Ευρώπη απέναντι στη νέα του κυβέρνηση καθώς κάνει το ντεμπούτο του στη διεθνή σκηνή, αναζητώντας καλύτερο συντονισμό για την παγκόσμια οικονομική κρίση και περισσότερη υποστήριξη από τους επιφυλακτικούς συμμάχους του για το Αφγανιστάν.

Ομως, όπως επισημαίνει η Σάρα Μέντελσον του Κέντρου για τη Στρατηγική και τις διεθνείς σπουδές, η πρόκληση για τον Ομπάμα είναι να αποφασίσει πόσο μπορεί να πιέσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ήδη αντιμετωπίζουν εσωτερικές πιέσεις.

Η πρώτη του στάση στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου για τη G20, θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη δοκιμή για το πόσο θα κρατήσει ο «μήνας του μέλιτος» με τους Eυρωπαίους. O Oμπάμα τάσσεται υπέρ των δημοσίων δαπανών, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην οικονομία, ενώ οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθενται να αυξήσουν το δημόσιο χρέος και αντιπροτείνουν την ανασύνταξη των διεθνών οικονομικών θεσμών, στην οποία η Ουάσιγκτον είναι επιφυλακτική.

Το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι οι ηγέτες να κρύψουν τις διαφορές τους για να μη χαλάσουν το διεθνές ντεμπούτο του Ομπάμα στο περιθώριο του οποίου θα έχει και συνομιλίες με τους προέδρους της Κίνας Χου Τζιντάο και της Ρωσίας Ντμιτρι Μεντβεντεφ, στις οποίες θα δώσει τον τόνο στις σχέσεις της Ουάσιγκτον μαζί τους.

Εντονη αντιπαράθεση αναμένεται στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα γαλλογερμανικά σύνορα, καθώς ο Ομπάμα είναι πιθανόν να πιέσει για περισσότερη βοήθεια στο Αφγανιστάν. Οι σύμμαχοι είναι επιφυλακτικοί να τον ακολουθήσουν στην ανάπτυξη περισσότερων μάχιμων στρατευμάτων και η αναθεώρηση της αμερικανικής στρατηγικής στο Αφγανιστάν αναμένεται να αναζητήσει μεγαλύτερο ρόλο για το ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση της αστυνομίας και στην αναπτυξιακή βοήθεια, αλλά οι Ευρωπαίοι ίσως μπλοκάρουν και αυτήν την προσέγγιση.

Πάντως παρά τις διαφορές στην πολιτική, ο Ομπάμα μπορεί τουλάχιστον να περιμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα τον υποδεχτούν με ενθουσιασμό καθώς θα ακολουθήσει η συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα και η τελική του στάση στην Τουρκία, μία μουσουλμανική χώρα, με την οποία θα βάλει την εποχή Μπους για τα καλά στο παρελθόν.

«Κανένας δεν μπορεί να περιμένει σ' αυτό το ταξίδι νοσταλγία για τον Μπους», σημειώνει ο Τσαρλς Κάπτσαν, του πανεπιστημίου Τζορτζάουν, ειδικός στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά σε κάθε περίπτωση η υπόμνηση στους ευρωπαίους είναι σαφής: Να προσέχετε τι εύχεστε!

Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή