Αρχισε στη Μόσχα η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 10:51
UPD:11:42
A- A A+

Με τη συμμετοχή του Ιράν, άρχισε σήμερα στη Μόσχα η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας). Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στα μέσα σταθεροποίησης της χώρας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Στις εργασίες της διάσκεψης συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν.

Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «κατά τη διάρκεια των εργασιών θα υιοθετηθεί διακήρυξη των χωρών μελών της ομάδας επαφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης-Αφγανιστάν, καθώς και ένα σχέδιο δράσης».

Η Τεχεράνη θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Νότια και Κεντρική Ασία Πάτρικ Μουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, όπως επεσήμανε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Μαχμούντ Ρεζά Σαζάντι, δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση μεταξύ των δύο αξιωματούχων.

Η διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν αποτελεί «πραγματική απειλή, κυρίως κατά τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας, κατηγορώντας την Ατλαντική Συμμαχία ότι «δεν ασχολήθηκε με τα θέματα αντιμετώπισης της μαφίας των εμπόρων ναρκωτικών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής κατήγγειλε επίσης την «ταλιμπανοποίηση του Πακιστάν», απευθύνοντας έκκληση για λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν «να περιέλθουν πυρηνικά όπλα στα χέρια εξτρεμιστών στο έδαφος του Πακιστάν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή