Κόσμος
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2009 10:51

Αρχισε στη Μόσχα η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Με τη συμμετοχή του Ιράν, άρχισε σήμερα στη Μόσχα η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Η διάσκεψη αναμένεται να επικεντρωθεί στα μέσα σταθεροποίησης της χώρας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Με τη συμμετοχή του Ιράν, άρχισε σήμερα στη Μόσχα η διεθνής διάσκεψη για το Αφγανιστάν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (Ρωσία, Κίνα και τέσσερις χώρες της κεντρικής Ασίας). Η διάσκεψη θα επικεντρωθεί στα μέσα σταθεροποίησης της χώρας, στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

Στις εργασίες της διάσκεψης συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Ιράν.

Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, «κατά τη διάρκεια των εργασιών θα υιοθετηθεί διακήρυξη των χωρών μελών της ομάδας επαφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης-Αφγανιστάν, καθώς και ένα σχέδιο δράσης».

Η Τεχεράνη θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ θα συμμετάσχει ο υφυπουργός Εξωτερικών για τη Νότια και Κεντρική Ασία Πάτρικ Μουν. Ωστόσο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, όπως επεσήμανε ο Ιρανός πρεσβευτής στη Μόσχα Μαχμούντ Ρεζά Σαζάντι, δεν έχει προγραμματιστεί καμία συνάντηση μεταξύ των δύο αξιωματούχων.

Η διακίνηση ναρκωτικών από το Αφγανιστάν αποτελεί «πραγματική απειλή, κυρίως κατά τη διάρκεια της κρίσης», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκοζίν στο ραδιοφωνικό δίκτυο Ηχώ της Μόσχας, κατηγορώντας την Ατλαντική Συμμαχία ότι «δεν ασχολήθηκε με τα θέματα αντιμετώπισης της μαφίας των εμπόρων ναρκωτικών».

Ο Ρώσος πρεσβευτής κατήγγειλε επίσης την «ταλιμπανοποίηση του Πακιστάν», απευθύνοντας έκκληση για λήψη μέτρων που θα εμποδίσουν «να περιέλθουν πυρηνικά όπλα στα χέρια εξτρεμιστών στο έδαφος του Πακιστάν».