Στη Βρετανία ο Ομπάμα εν όψει G20 - «Όχι» Σαρκοζί σε «ψευδείς συμβιβασμούς»

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 11:33
UPD:12:22

Στη Βρετανία έφθασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αρχίζοντας την πρώτη του περιοδεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

A- A A+

Στη Βρετανία έφθασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αρχίζοντας την πρώτη του περιοδεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ έφτασαν στο αεροδρόμιο του Στανστεντ νωρίς το πρωί με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.

Ο πρόεδρος Ομπάμα θα έχει σήμερα στο Λονδίνο επίσημη συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/04/01/1648364.htm , μια ημέρα πριν τη σύνοδο της G20. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει επίσης επαφές με τους ομολόγους του της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Κίνας Χου Τζιντάο. Αμέσως μετά το ζεύγος Ομπάμα θα μεταβεί στο ανάκτορο του Μπάκινγκχαμ όπου θα γίνει δεκτό από την βασίλισσα Ελισάβετ.

Σήμερα εξάλλου, προβλέπεται και η συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

«Δεν θα συνδέσω το όνομά μου με μια σύνοδο που καταλήγει με μια ανακοίνωση ψευδών συμβιβασμών, η οποία δεν ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο Γάλλος πρόεδρος. «Θα είναι απαράδεκτο -πρόσθεσε- εάν δεν παρθούν άμεσα συγκεκριμένες αποφάσεις και δεν τεθούν σε ισχύ μέσα στις προσεχείς μέρες ή εβδομάδες».

Μεταξύ άλλων ο κ. Σαρκοζί επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα για τους υπεράκτιους «φορολογικούς παραδείσους». «Είναι μη αποδεκτό και ακατανόητο το να μην ληφθούν τις προσεχείς ημέρες ή εβδομάδες αποτελεσματικά μέτρα για τους υπεράκτιους "φορολογικούς παραδείσους" που δεν δημοσιοποιούν τις πληροφορίες για τους λογαριασμούς τους», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι η Γαλλία επιθυμεί να συνταχθούν «ένας ή πολλοί κατάλογοι με τους μη συνεργάσιμους φορολογικούς παραδείσους», ώστε να γίνουν γνωστοί και οι τράπεζες ανά τον κόσμο να αρνούνται να συνεργαστούν με χώρες που τους προστατεύουν.

Ερωτηθείς για το ποιές χώρες αντιτίθενται στην επιβολή τέτοιων μέτρων, ο κ. Σαρκοζί απάντησε ότι τέτοιες χώρες είναι η Κίνα, εξαιτίας του Μακάο και της Σιγκαπούρης, και ίσως οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε ακόμη ότι μίλησε με την Γερμανίδα καγκελάριο ¶γγελα Μέρκελ, αργά το βράδυ της Τρίτης, σημειώοντας ότι αμφότεροι «εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος» σε ό,τι αφορά στο θέμα.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν έχει υπάρξει καμία συμφωνία κατά τις εκτενείς διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της συνόδου και ότι τόσο ο ίδιος, όσο και η Μέρκελ, έχουν απορρίψει ένα προκαταρκτικό σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της συνόδου.

«Δεν θα συνδέσω το όνομά μου με μια σύνοδο που καταλήγει με μια ανακοίνωση ψευδών συμβιβασμών, η οποία δεν ασχολείται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», υπογράμμισε, χωρίς ωστόσο να επαναλάβει την απειλή που φέρεται να έκανε τον προηγούμενο μήνα, ότι θα αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν προκύψουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αντίδρασής του μέσω «κενής καρέκλας», αποχωρώντας δηλ. από τη Σύνοδο, ο κ. Σαρκοζί ήταν σαφής: «Η κενή καρέκλαθα σημαίνει αποτυχία της Σύσκεψης Κορυφής. Δεν θέλω να πιστεύω οτι θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή