Αναθέρμανση των σχέσεων Γαλλίας - Κίνας

Συνάντηση Σαρκοζί - Χου Ζιντάο
Τετάρτη, 01 Απριλίου 2009 13:40
A- A A+

Στην αναθέρμανση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Κίνας με την εκ νέου έναρξη του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ Νικολά Σαρκοζί και του κινέζου ομολόγου του Χου Τζιντάο, φαίνεται πως θα συμβάλει η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Λονδίνο, την οποία γνωστοποίησε γαλλική διπλωματική πηγή.

Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε στο Πεκίνο ότι Κίνα και Γαλλία συμφώνησαν στην επανάληψη, εν ευθέτω χρόνω, του στρατηγικού τους διαλόγου.

«Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να οργανώσουν επαφές υψηλού επιπέδου, να επαναλάβουν, εν ευθέτω χρόνω, το στρατηγικό διάλογο, να προωθήσουν τη διμερή συνεργασία σε όλους τους τομείς και να συμβάλουν στην ανάπτυξη αρμονικών και σταθερών σινο-γαλλικών σχέσεων», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση Γαλλίας και Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Πεκίνο.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Γαλλία αρνείται να «υποστηρίξει υπό οποιαδήποτε μορφή την ανεξαρτησία του Θιβέτ», γεγονός που λύνει την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο όταν ο Σαρκοζί προκάλεσε την οργή του Πεκίνου, με τη συνάντησή του με τον εξόριστο ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή