Σε εξέλιξη το δείπνο εργασίας των ηγετών του ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 03 Απριλίου 2009 21:20
A- A A+

Αρχισε απόψε (στις 21:15 ώρα Ελλάδος), υπό δρακόντια μέτρα ασφαλείας, το δείπνο εργασίας των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Μπράντεν Μπάντερ της Γερμανίας, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και οι νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε θέματα ασφαλείας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Καραμανλής στην παρέμβασή του αναμένεται να αναφερθεί στο νέο ρόλο της Συμμαχίας και στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να τονίσει ότι η Ελλάδα στηρίζει την προσαρμογή της Συμμαχίας στα νέα δεδομένα. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του δείπνου, οι 28 ηγέτες θα ασχοληθούν με το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, καθώς και με τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Το Σάββατο το πρωί οι 28 ηγέτες θα συμμετάσχουν σε μία συμβολική τελετή, κατά την οποία θα διασχίσουν τον ποταμό Ρήνο, περνώντας από τη γέφυρα που ενώνει τη Γερμανία με τη Γαλλία. Τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων θα υποδεχθούν ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα Καγκελάριος, ¶γκελα Μέρκελ και θα ακολουθήσει η κλασική οικογενειακή φωτογραφία.

Στη συνέχεια, θα μεταβούν στο Στρασβούργο, όπου στις 10 π.μ αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ. Τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι οι νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, τόσο σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο, καθώς και η συμφωνία για τη συμμαχική ασφάλεια, η οποία αφορά θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, οι νέες μορφές τρομοκρατίας και η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Η συμφωνία αυτή, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση, πάνω στην οποία θα εκπονηθεί το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, έως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το 2010.

Επίσης, η Συμμαχία αύριο θα καλωσορίσει τα δύο νέα μέλη της, την Αλβανία και την Κροατία, ενώ κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθεί και η πορεία προσέγγισης των χωρών των Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ.

Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις πρώτες απογευματινές ώρες.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, γύρω στις 12 μ.μ., η Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί και η Μισέλ Ομπάμα θα επισκεφθούν τον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου.

Για τη 1 μ.μ. διαδηλωτές από όλο τον κόσμο αναμένεται να συμμετάσχουν σε μία μεγάλη αντινατοϊκή διαδήλωση, στο Στρασβούργο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή