Κ. Καραμανλής: Ακρογωνιαίος λίθος η σταθερή διατλαντική σχέση

Κυριακή, 05 Απριλίου 2009 17:29
UPD:19:39
A- A A+

Μία καλή, σταθερή, διατλαντική σχέση παραμένει ακρογωνιαίος λίθος για την οικονομική ευημερία, την ανάπτυξη και την ειρήνη στον κόσμο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. - ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο, ο πρωθυπουργός μίλησε για μία χρήσιμη και πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως η συνάντηση αυτή, στη συγκεκριμένη οικονομική και διεθνή συγκυρία, είχε ιδιαίτερη σημασία διότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ μεγάλες και μόνον από κοινού μπορεί η διεθνής κοινότητα να τις αντιμετωπίσει.

«Είναι εξάλλου δεδομένες οι κοινές αξίες Ευρώπης και Αμερικής, αλλά και το ειδικό βάρος τους στην παγκόσμια σκηνή, ενώ συγκρατούμε με ιδιαίτερη προσοχή την έμφαση που δίνει η νέα αμερικανική κυβέρνηση στη διεθνή συνεργασία και στο διάλογο», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε, κατά τη Σύνοδο συζητήθηκαν τα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου κάνοντας μια συνολική θεώρησή τους. Στο σημείο αυτό ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως διαπιστώνεται πλέον σύγκλιση απόψεων ως προς το ότι η στρατιωτική και μόνον αντιμετώπιση προβλημάτων όπως η τρομοκρατία, δεν αρκεί. Αυτό είναι επί χρόνια η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φυσικά της Ελλάδος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, κατά τη Σύνοδο συζητήθηκε σημασία των δυτικών Βαλκανίων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη στήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής, σε συνδυασμό με την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις εκ μέρους τους. Οι χώρες αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ελληνική οικονομία, αφού αποτελούν πηγή εξαγωγών και προορισμό επενδυτικής δραστηριότητας, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι κατά τη Σύνοδο αξιολογήθηκαν τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλες τις χώρες και η αποτελεσματικότητα των οικονομικών πολιτικών για την αντιμετώπισή τους. Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε η ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο επίπεδο διεθνών διασκέψεων, όπως της G20.

Είναι αναπόφευκτο, δήλωσε ο κ. Καραμανλής, να υπάρχουν κάποιες διαφορές απόψεων μεταξύ των κρατών για το μέγεθος της οικονομικής παρέμβασης και συγκεκριμένα της δημοσιονομικής παρέμβασης. Αυτό δεν είναι έκπληξη αφού οι διάφορες χώρες ξεκινούν με διαφορετικές συνθήκες και έχουν διαφορετική δημοσιονομική ιστορία, συμπλήρωσε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα σημαντικό το γεγονός ότι «όλοι κινούμαστε στην ίδια κατεύθυνση και έχουμε ποιοτικά τους ίδιους στόχους». Από αυτή την άποψη, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, η G20, και βεβαίως η ΕΕ, στέλνουν τα σωστά μηνύματα και συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους πολίτες και τις αγορές.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο κύριος στόχος όλων μας είναι η πραγματική οικονομία, η προστασία της απασχόλησης, η προστασία των εισοδημάτων.

Στην ατζέντα ενέργεια και κλιματικές αλλαγές

Κατά τη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμη το θέμα της ενέργειας και των κλιματικών αλλαγών. Στο θέμα αυτό ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να μιλήσει στη Σύνοδο ως εισηγητής εκ μέρους και των 27 κρατών-μελών .

Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε με σαφήνεια την ενεργειακή πολιτική και τους σκοπούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπενθύμισε την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην ανάπτυξη εναλλακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον, πηγών της.

Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι, εφόσον θα χρειαστούμε για πολύ καιρό ακόμα εισαγωγή ενέργειας, θα πρέπει να φροντίζουμε και τη διαφοροποίησή της, τόσο σε επίπεδο πηγών όσο και σε επίπεδο αγωγών. Η περαιτέρω διασύνδεση των αγωγών, ιδίως μεταξύ των κρατών-μελών, αποτελεί υψηλής στρατηγικής σημασίας στόχο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός .

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε σε σειρά μεγάλων κοινοτικών έργων και υπογράμμισε την ανάγκη της στενής συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ και στο πεδίο αυτό.

Επιπρόσθετα, σημείωσε τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην αλλαγή της στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τόνισε ότι είναι ανάγκη να καταλήξουμε σε συμφωνία στην Κοπεγχάγη, στο τέλος του 2009, η οποία βεβαίως θα περιλαμβάνει, όπως επεσήμανε, και συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης των αναπτυσσομένων χωρών.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ατμόσφαιρα συνεργασίας που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων, για τη σύμπτωση απόψεων σε πολλούς τομείς πολιτικής και για την επαναβεβαίωση του ρόλου της διατλαντικής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της παρούσας παγκόσμιας κρίσης και των μεγάλων διεθνών προβλημάτων της εποχής μας.

Ο κόσμος είναι πολυπολικός, είναι γνωστή η σημασία και άλλων διεθνών παικτών, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αλλά το βέβαιο είναι ότι μία καλή σταθερή, διατλαντική σχέση παραμένει ακρογωνιαίος λίθος για την οικονομική ευημερία, για την ανάπτυξη και την ειρήνη στον κόσμο, υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή