Ικανοποίηση Καραμανλή από τις συνομιλίες με Μπ. Ομπάμα

Στην Πράγα σήμερα για τη Σύνοδο Ε.Ε. - ΗΠΑ
Κυριακή, 05 Απριλίου 2009 10:59
UPD:13:39
A- A A+

Στην Πράγα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Ένωσης – ΗΠΑ. Γενική προσδοκία είναι πως η Σύνοδος της Πράγας θα σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα στις διατλαντικές σχέσεις.

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται βελτίωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, ωστόσο δεν λείπουν τα θέματα που διχάζουν ΕΕ και ΗΠΑ. Στη βελτίωση του κλίματος αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της συνεργασίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Ουάσιγκτον συνηγορούν οι χθεσινές συμφωνίες για τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και την αποστολή πρόσθετων στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, όπως επίσης και η μεγαλύτερη σύγκληση απόψεων που διαπιστώνεται μετά τη Σύνοδο της ομάδας G20 στο Λονδίνο για τη συνταγή εξόδου από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, όμως, αναζητείται μεγαλύτερη συναίνεση στα θέματα ενέργειας, στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών ενόψει και της κρίσιμης Συνόδου στα τέλη του 2009 στην Κοπεγχάγη για τη μετά Κιότο εποχή, αλλά και στο ζήτημα του Γκουαντάναμο με την αμερικανική πλευρά να ασκεί πιέσεις στις ευρωπαϊκές χώρες να δεχτούν κρατούμενους στο έδαφος τους ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαρακ Ομπάμα συναντάται με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ και τον πρόεδρο της χώρας Βάκλαβ Κλάους. Στις 11:οο ώρα Ελλάδας ο Αμερικανός πρόεδρος θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Κάστρο της Πράγας, μια ομιλία την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν περίπου 30.000 άτομα και η οποία θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.

Στις 13.15 είναι προγραμματισμένη η οικογενειακή φωτογραφία μεταξύ των 27 ευρωπαίων ηγετών και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ αμέσως μετά θα αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η κοινή συνέντευξη τύπου του προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μίρεκ Τοπολάνεκ, του προέδρου Ομπάμα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είναι προγραμματισμένες για τις 15.15 ώρα Ελλάδας.

Στην τσεχική πρωτεύουσα τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντια. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ενόψει της άφιξης του Μπαράκ Ομπάμα ο εναέριος χώρος της Τσεχίας είχε κλείσει για τρεις ώρες. Εξάλλου, περίπου 300 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα σχέδια εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθούν οι ΗΠΑ σε τοποθεσία 80 χιλιόμετρα από την Πράγα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης δημοσκόπησης τα δύο τρίτα της τσεχικής κοινής γνώμης τάσσονται κατά αυτού του προγράμματος.

Ικανοποιημένος ο πρωθπουργός από τη Σύνοδο του Στρασβούργου και τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα

Χθες, αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την πρώτη του συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Κώστας Καραμανλής εμφανίστηκε ικανοποιημένος τόσο για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, όσο και από τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο πρωθυπουργός δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Αμερικανό πρόεδρο σημειώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς, τέθηκαν όλα τα βασικά ζητήματα που απασχολούν την εξωτερική της πολιτική, όπως για παράδειγμα το Κυπριακό και το ζήτημα των Σκοπίων.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Καραμανλής, ο Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε να επισκεφθεί τις ΗΠΑ και εκείνος ανταπέδωσε την πρόσκληση καλώντας τον να επισκεφθεί την Αθήνα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη βούλησή του να επισκεφθεί την Αθήνα και ότι άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης ότι εμφανίστηκε διατεθειμένος να ενισχύσει τις ελληνικές προσπάθειες στην περιοχή.

Ειδικά για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τη σταθερή θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας, υπενθυμίζοντας, ωστόσο, την ομόφωνη απόφαση του ΝΑΤΟ, στη διάρκεια της περυσινής συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι και τις αναφορές της συνόδου αυτής στην ανάγκη επίλυσης του ζητήματος της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα που υπάρχουν θα πρέπει να λυθούν με βάση τις σύγχρονες αντιλήψες και όχι με βάση τις αντιλήψεις που παραπέμπουν στο 19ο αιώνα.

Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο του Στρασβούργου, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι ηγέτες της Ατλαντικής Συμμαχίας καλωσόρισαν την έλευση του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, αλλά και την επιστροφή της Γαλλίας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι ηγέτες καλωσόρισαν την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, υπό τον όρο ότι οι υποψήφιες για ένταξη χώρες θα ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις προσχώρησης που έχει θέσει το ΝΑΤΟ, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημιουργία των σχέσεων καλής γειτονίας – στέλνοντας ετσι σαφές μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί με στόχο την αναθεώρηση του στρατηγικού δόγματος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του Αφγανιστάν, το οποίο ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν σε μεγάλο βαθμό τη Σύνοδο Κορυφής, ο Κώστας Καραμανλής επεσήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να γίνει με αμιγώς στρατιωτικά μέσα και ότι θα πρέπει αυτά να συνδυαστούν με ανθρωπιστικές και αναπτυξιακές δράσεις.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική συμβολή στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2010 τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ και ότι προς το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η ελληνική δύναμη με τριάντα ως σαράντα άτομα. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει σταλεί ένα τάγμα μηχανικού με ειδίκευση στην κατασκευή γεφυρών, ενώ ιδιαίτερη συμβολή, όπως τόνισε, θα έχει η Ελλάδα και στα προγράμματα εκπαίδευσης των αστυνομικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επίσης, η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε ανθρωπιστικού χαρακτήρα δράσεις, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι όλα αυτά θα γίνουν με απόλυτο σεβασμό των αμυντικών προτεραιοτήτων που έχει η χώρα.

Εξάλλου, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την επιλογή του Δανού πρωθυπουργού, ¶ντερς Φογκ Ράσμουσεν, για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τον στηρίξει.

Αναφερόμενος στη συνέχεια, στις σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές και για την πλήρη ενεργοποίηση του διαλόγου. Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη, συνεχούς ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και στη Ρωσία και την ανάγκη ανάδειξης της συνεργασίας, με βάση τις αρχές του ΟΑΣΕ.

Aπαντώντας εξάλλου σε ερωτήσεις για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός αφού επανέλαβε ότι η παγκόσμια οικονομία διέρχεται περίοδο μεγάλης κρίσης, σημείωσε ότι όπως οι οικονομίες των άλλων χωρών, έτσι και η ελληνική έχει τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία της. Σε ό,τι αφορά τα αδύναμα σημεία, ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε το δημοσιονομικό πρόβλημα και το ιδιαίτερα μεγάλο δημόσιο χρέος. Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι σε σχέση με παλαιότερες εκτιμήσεις, υπάρχει κάποια απόκλιση. Σύμφωνα με τον κ, Καραμανλή, η απόκλιση αυτή αφορά κυρίως την κατάσταση κάποιων Ταμείων, καθώς και τις εισροές κάποιων κοινοτικών πόρων, οι οποίες δεν κατεγράφησαν το 2008, αλλά, όπως σημείωσε, θα καταγραφούν το 2009, βελτιώνοντας τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τέλος, σε ερώτηση για τις εξελίξεις στην υπόθεση Παυλίδη, ο πρωθυπουργός απάντησε πως επιθυμία του είναι να διερευνηθεί όλη η υπόθεση και να μην μείνει καμία «σκιά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή