ΟΗΕ : Ενέκρινε την εγκαθίδρυση προσωρινής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν

Ενώ οι Ταλιμπάν μάχονται στο τελευταίο τους προπύργιο, Κοντούζ
Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2001 07:23
UPD:08:13

A- A A+

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ για την εγκαθίδρυση μιας προσωρινής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, έδωσε ομοφώνως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), ενώ άνοιξε τον δρόμο για την αποστολή μιας διεθνούς δύναμης ασφαλείας στην περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιά θα είναι ακριβώς η αποστολή της δύναμης και για πόσο διάστημα θα παραμείνει στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις βρετανικές και τις γαλλικές προτάσεις, θα αναπτυχθεί μία δύναμη για λόγους ασφαλείας, για να βοηθήσει σε πρώτη φάση στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Βόρειος Συμμαχία, ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι δεν πρόκειται να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση, αλλά θα διοικήσει στην Καμπούλ με στρατιωτικό συμβούλιο, έως επέλθει η συμφωνία για κυβέρνηση ευρείας αποδοχής.

Στη Μ. Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, παρουσίασε στη Βουλή το σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Αφγανιστάν και τόνισε πως πολλές χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στη χώρα, εάν χρειαστεί, εντός 48 ωρών. Την επιθυμία τους να στελεχώσουν με στρατιώτες την ειρηνευτική δύναμη, εξέφρασαν επίσης ο Καναδάς, η Ν. Ζηλανδία και η Ινδονησία.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τη Βόρειο Συμμαχία και όλες τις πλευρές, να μετάσχουν στη διάσκεψη που θα οργανώσει ο ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για το αφγανικό. Επίσης, ζήτησε απ'όλους, να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να αποφύγουν τις πράξεις αντιποίνων και να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ελευθερία κινήσεων του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, και των ανρθωπιστικών οργανώσεων. Αύριο θα μεταβεί στην Καμπούλ ο ειδικός απεσταλμένος του Κόφι Ανάν, Φρανσέσκ Βεντρέλ, ο οποίος θα έχει επαφές με εκπροσώπους όλων των φυλών του Αφγανιστάν

Μετά την υποχώρηση των Ταλιμπάν, το αμερικανικό Πεντάγωνο θα επανεξετάσει σήμερα τη στρατηγική του στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Μάγιερς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μειωθεί η ένταση των βομβαρδισμών. Αμερικανικά βομβαρδιστικά πάντως, έπληξαν και σήμερα το πρωϊ θέσεις των Ταλιμπάν, στο τελευταίο προπύργιό τους στα βορειο-ανατολικά της χώρας, το Κοντούζ, όπου χθες τη νύχτα σημειώθηκαν συγκρούσεις με ρουκέτες και όλμους μεταξύ των μαχητών της Βορείου Συμμαχίας και των Ταλιμπάν. Η Βόρειος Συμμαχία σημειώνει νίκες νότια της Καμπούλ, στη Χεράτ, καθώς και στα περίχωρα του Τζαλαλαμπάτ, ενώ μαίνονται οι συγκρούσεις στην πόλη Κανταχάρ, στις οποίες λαμβάνουν μέρος αμερικανικές δυνάμεις, όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση «ρευστή».

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, στρατιωτικά αεροσκάφη και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της CIA που έφερε αντιαρματικούς πυραύλους, βομβάρδισαν ένα κτίριο στο Αφγανιστάν, που πιστεύεται ότι είχαν συγκεντρωθεί μέλη της οργάνωσης Μπιν Λάντεν, Αλ-Κάϊντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μεγάλος αριθμός ανθρώπων, χωρίς να έχει διευκρινιστεί η ταυτότητά τους.

Οι οκτώ αλλοδαποί πολίτες που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο από τους Ταλιμπάν, με την κατηγορία του προσηλυτισμού στον χριστιανισμό, αφέθηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες ελεύθεροι, μεταφέρθηκαν με αμερικανικά ελικόπτερα τα οποία προσγειώθηκαν κοντά στην πόλη Γκάζνι του Αφγανιστάν, 80 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ. Ο αμερικανικός στρατός έσωσε τους φυλακισμένους των Ταλιμπάν, με τη βοήθεια και άλλων ομάδων από το έδαφος, ανάμεσά τους και άνδρες του Ερυθρού Σταυρού, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση.

Ο πρώην βασιλιάς του Αφγανιστάν, Ζαχίρ Σαχ, σε διάγγελμά του από τη Ρώμη, κάλεσε τους συμπατριώτες του να επιδείξουν ενότητα, να σεβαστούν τη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Σαντάμ Χουσεϊν δήλωσε, ότι η κυβέρνηση συνασπισμού που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να σχηματίσει στην Καμπούλ, θα αποτύχει. Στο ίδιο μήκος ήταν και οι δηλώσεις του ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος τόνισε πως ο ΟΗΕ δεν πρέπει να αναμειχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης στο Αφγανιστάν, κάτι, που όπως είπε, είναι αποκλειστικό δικαίωμα του αφγανικού λαού.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέϊσερ, δήλωσε ότι ο Τζωρτζ Μπους είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη του πολέμου στο Αφγανιστάν. Ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέϊνι, χαρακτήρισε τις αμερικανικές επιδρομές καταστροφικές για τους Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, από τις 11 Σεπτεμβρίου έως σήμερα έχουν μπλοκαριστεί περισσότερα από 56 εκατ. δολ., τα οποία βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς που χρηματοδοτούν την τρομοκρατική οργάνωση Αλ-Κάϊντα.

Ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζεφ Χουν, τόνισε ότι οι βομβαρδισμοί εναντίον επιλεγμένων στόχων θα συνεχιστούν έως ότου βρεθεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν. Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργείται μεγάλη ευφορία, γιατί οι συγκρούσεις δεν έχουν τελειώσει.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, δήλωσε ότι τόσο ο Μουλάς Ομάρ όσο και ο Μπιν Λάντεν, βρίσκονται κάπου στο εσωτερικό του Αφγανιστάν και είναι καλά στην υγεία τους, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστούν και να παραδώσουν τον Σαουδάραβα Κροίσο. Οπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, οι συνοριακές αρχές του Πακιστάν έχουν τεθεί σε επιφυλακή, για την περίπτωση που ο Λάντεν επιχειρήσει να περάσει στη χώρα τους.

Οπως ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία, συνελήφθη χθες μετά από αίτημα των ΗΠΑ, ένας 30χρονος Βρετανός, ο οποίος φέρεται να έχει σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η εφημερίδα Times, στο σημερινό της φύλλο, υποστηρίζει ότι σε ένα σπίτι στην Καμπούλ, το οποίο χρησιμοποιούσε η οργάνωση του Λάντεν, Αλ-Κάϊντα, βρέθηκαν σημειώσεις με σχέδια και λεπτομέρειες για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή