Πολλαπλοί οι κίνδυνοι από την τήξη των πάγων

Τρίτη, 07 Απριλίου 2009 16:43

A- A A+

Με ραγδαίους ρυθμούς έχει μειωθεί το πάχος του αρκτικού θαλάσσιου πάγου –βασικού σταθεροποιητικού παράγοντα της θερμοκρασίας του πλανήτη– ενώ σταθερά συρρικνώνεται και ο επιφανειακός παγετώνας του βόρειου πόλου, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση επιστημόνων.

Ο λεπτός εποχικός θαλάσσιος πάγος –ο οποίος λιώνει το καλοκαίρι και σχηματίζεται το χειμώνα– αντιστοιχεί σήμερα στο 70% της Αρκτικής από 40-50% τις δεκαετίες 1980 και 1990, σύμφωνα με τα δορυφορικά στοιχεία.

Παράλληλα, ο παχύς πάγος –ο οποίος διατηρείται για τουλάχιστον δύο καλοκαίρια– έχει περιοριστεί στο 10% του θαλάσσιου παγετώνα του βόρειου πόλου το χειμώνα έναντι 30-40% που ήταν παλαιότερα.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την ταχύτατη συρρίκνωση του αρκτικού παγετώνα, ο οποίος λειτουργεί ως ένα τεράστιο κλιματιστικό για τον πλανήτη καθώς αντανακλά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας στο διάστημα.

Την ώρα, όμως, που λιώνει ολοένα μεγαλύτερο τμήμα των πολικών πάγων, τη θέση του παίρνει το σκουρόχρωμο θαλάσσιο νερό που απορροφά περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Σύμφωνα με τον Γουόλτερ Μέιρ από το National Snow and Ice Data Center Μπόουλντερ του Κολοράντο, υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις από την τήξη του πάγου, πέραν της επίσπευσης των κλιματικών αλλαγών και της απειλής των πολικών ειδών.

Η τήξη των πάγων το καλοκαίρι ανοίγει τους δρόμους για τη ναυσιπλοΐα και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και εντείνει τον ανταγωνισμό των βόρειων κρατών που διεκδικούν μια θέση στον πλούτο της Αρκτικής, τονίζει ο Μέιρ.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή