Τι σημαίνουν οι αλλαγές πολιτικής του Ομπάμα απέναντι στην Κούβα

Τρίτη, 14 Απριλίου 2009 13:19
UPD:13:27

A- A A+

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες τη χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις και τα εμβάσματα που στέλνουν στην πατρίδα τους οι Κουβανο-αμερικάνοι και άνοιξαν το δρόμο για τη λειτουργία αμερικανικών εταιρειών τηλεπικοινωνιών στο νησί.

Οδηγούμαστε σε άρση του αμερικανικού εμπάργκο στην Κούβα;

Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης χαλαρώνει το εμπάργκο που επιβλήθηκε πριν από 49 χρόνια, χωρίς όμως να το αίρει επισήμως. Αμερικανικές εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν στη χώρα για την παροχή υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, ενώ οι Κουβανο-αμερικάνοι δεν θα αντιμετωπίζουν τόσο αυστηρούς περιορισμούς όσο στο παρελθόν, όταν θέλουν να στείλουν χρήματα στους συγγενείς τους που ζουν στο νησί ή να τους επισκεφθούν. Πρόκειται για μία αλλαγή πλεύσης από την σκληροπυρηνική πολιτική Μπους απέναντι στην Κούβα.

Οι κινήσεις επίσης αποτελούν έμμεση αναγνώριση ότι η απομόνωση της Κούβας δεν έχει καταφέρει να οδηγήσει σε αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας την ώρα που οι ζωές των πολιτών έχουν επιδεινωθεί. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει πλέον ότι η μετάβαση στη δημοκρατία θα γίνει πιο εύκολα αν οι ΗΠΑ διευκολύνουν τη ζωή των κατοίκων του νησιού και των συγγενών τους στην Αμερική.

Ποια είναι η σημασία των κινήσεων του Ομπάμα;

Μπορεί να έχουν σημαντική επίπτωση στον αριθμό των Κουβανο-αμερικάνων που επισκέπτονται το νησί και στο ποσό των χρημάτων που στέλνουν στις οικογένειές τους εκεί. Αυτό θα βοηθήσει τους Κουβανούς που τα λαμβάνουν και ενδέχεται να αμβλύνει, ως ένα βαθμό, τα οικονομικά προβλήματα του νησιού.

Οι περισσότερες από τις προτάσεις σχετικά με τις τηλεπικοινωνίες είναι απίθανο να γίνουν αποδεκτές στο σύνολό τους από την κουβανική κυβέρνηση, οπότε δεν θα έχουν επιπτώσεις αμέσως. Ένα όφελος μπορεί να είναι η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των ξένων επενδυτών για την Κούβα, λόγω του ενδεχομένου να σταματήσει η αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κούβας και να αναπτυχθεί η κουβανική οικονομία.

Τι αλλάζει στις σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας;

Πιθανώς να μην αλλάξει πολύ τα πράγματα, καθώς η κουβανική κυβέρνηση βλέπει τις περισσότερες αμερικανικές πρωτοβουλίες με καχυποψία.

Ενδεχομένως η κυβέρνηση της Κούβας να δει την προοπτική μεγαλύτερων εισροών ξένου νομίσματος στη χώρα με θετικό βλέμμα, ωστόσο οι προτάσεις αναφορικά με τις τηλεπικοινωνίες είναι πιθανό να θεωρηθούν ως μία ακόμα προσπάθεια των ΗΠΑ για επιβολή της δυτικής ιδεολογίας στο νησί και ανατροπής του καθεστώτος.

Πώς θα αντιδράσει η Κούβα;

Αν επαναληφθεί το μοτίβο που έχουμε δει τελευταία, ο Φιντέλ Κάστρο ενδέχεται να γράψει άρθρο όπου θα επαινεί τον Ομπάμα για το ότι είναι πιο ανθρώπινος απέναντι στους Κουβανούς απ’ό,τι ο προκάτοχός του, αλλά και θα επικρίνει τις ΗΠΑ για τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους να αλλάξουν την Κούβα.

Πέρα από αυτό, η κουβανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να είναι ανοιχτή στο διάλογο με τις ΗΠΑ, αλλά με την ίδια επιφυλακτικότητα απέναντι στο ενδεχόμενο να επιτευχθεί πραγματική αλλαγή στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγές: Reuters, Washington Post, Times, Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή