Παραμένουν οι χώρες της ΕΕ στη διάσκεψη για το ρατσισμό

Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 12:37
UPD:12:39
A- A A+

Παρέμειναν τελικά στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το ρατσισμό όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που επέλεξαν να συμμετάσχουν, εκτός της Τσεχικής Δημοκρατίας, παρά τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ιρανικής προεδρίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση απορρίπτει κατηγορηματικά τις δηλώσεις του Αχμαντινετζάντ, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισραήλ ρατσιστικό καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας.

Ωστόσο, μόνο η Τσεχική Δημοκρατία, παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ, επέλεξε να αποχωρήσει οριστικά από τη διάσκεψη, ενώ τέσσερις ακόμα χώρες (η Ιταλία, η Πολωνία, η Γερμανία και η Ολλανδία) αρνήθηκαν εξ αρχής να συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

Η τσεχική προεδρία θεωρεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που επέλεξαν να παραμείνουν δεν έχουν ουσιαστικό πρόβλημα με το σχέδιο της τελικής διακήρυξης κατά των διακρίσεων και του ρατσισμού και είναι έτοιμες να υποστηρίξουν την υιοθέτησή του την Παρασκευή.

«Ωστόσο, ζητούμε η διάσκεψη να διεξαχθεί σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού και αξιοπρέπειας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον Ρατσισμό (Ντέρμπαν ΙΙ) δεν είναι σε καμία περίπτωση αποτυχία, αλλά η αρχή μιας επιτυχίας, παρά την "αντισημιτική παραφροσύνη" του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ.

Σε αντίθεση με τη διάσκεψη Ντέρμπαν Ι το 2001 που χαρακτηρίσθηκε από ένα ρατσιστικό ξέσπασμα , η διάσκεψη Ντέρμπαν ΙΙ ετοιμάζεται να υιοθετήσει «ένα κείμενο που περιλαμβάνει ό,τι θέλαμε, όλα όσα οι δυτικές χώρες επιθυμούσαν, ακόμη και αν δεν είναι τέλειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή