F1: H Bridgestone εξελίσσει νέο μπροστινό ελαστικό

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2009 22:25

A- A A+

Οι νέοι φετινοί κανονισμοί της F1 και τα προβλήματα με την άμεση φθορά των ελαστικών στους πρώτους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ανάγκασαν τη Bridgestone να ξεκινήσει ήδη την εξέλιξη και παρουσίαση το 2010 ενός νέου μπροστινού ελαστικού.

Το νέο ελαστικό αναμένεται να είναι πιο στενό και με χαμηλότερο προφίλ ώστε να βοηθήσει στον καλύτερο έλεγχο και τη σταθερότητα του μονοθεσίου στην πίστα.

Από φέτος όλες οι ομάδες εγκατέλειψαν, σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα ελαστικά με αυλακώσεις και χρησιμοποιούν σλικ, οι διαστάσεις των οποίων είναι ίδιες για τα εμπρός και τα πίσω. Η χρήση όμως αυτού του είδους ελαστικών και σε συνδυασμό με το ότι οι διαστάσεις τους μπροστά και πίσω δεν διαφέρουν, είχε ως αποτέλεσμα τα μπροστινά ελαστικά να φθείρονται πολύ γρήγορα και τα μονοθέσια να παρουσιάζουν έντονες τάσεις υπερστροφής.

Για να αποφευχθεί αυτό, οι ομάδες αναγκάστηκαν να μεταφέρουν το κέντρο βάρους του μονοθεσίου λίγο πιο μπροστά σε σχέση με το 2008, βήμα το οποίο δημιούργησε πολλές δυσκολίες στους βαρύτερους οδηγούς, όπως το Ρόμπερτ Κούμπιτσα, που χρησιμοποιούν και το KERS.

«Αυτή τη στιγμή το συζητάμε με τη FIA. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη, αλλά η γενική άποψη είναι το πιο στενό ελαστικό. Οι ομάδες απαιτούν από την Bridgestone το μονοθέσιο να έχει σωστή οδική συμπεριφορά. Το 2008, είχαμε προτείνει μικρότερο μπροστινό ελαστικό για το 2009 αλλά όλοι αρνήθηκαν διότι είχαν ήδη σχεδιάσει τα μονοθέσιά τους, αν και εμείς τους είχαμε επισημάνει το θέμα με τις κλίσεις υπερστροφής» δήλωσε ο Χιροχίντε Χαμασίμα, υπεύθυνος για την εξέλιξη ελαστικών αγώνων.

Ο Ιάπωνας τεχνικός απέκλεισε την πιθανότητα να παραμείνουν τα μπροστινά ελαστικά των μονοθεσίων ως έχουν φέτος και να φαρδύνουν τα πίσω. «Ένα πιο φαρδύ ελαστικό πίσω είναι πιο ακριβό διότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τα μηχανήματα και πολλά άλλα στοιχεία. Είχαμε πιο στενά ελαστικά και το 1997, επομένως διαθέτουμε τα κατάλληλα μηχανήματα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις