¶ρχισαν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας για τη μείωση των πυρηνικών

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 14:14
UPD:14:44

A- A A+

Αμερικανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές άρχισαν συνομιλίες στη Ρώμη για την κατάρτιση νέας συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

Στόχος είναι η αντικατάσταση της Συμφωνίας Περιορισμού Στρατηγικών Όπλων (START) που υπεγράφη το 1991, ανανεώθηκε το 2002 και λήγει στα τέλη του έτους. Η συμφωνία έθετε όρια στον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, τα οποία οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι θέλουν να μειώσουν περαιτέρω.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν «αγκάθια» στη σχέση των δύο χωρών, που ενδέχεται να εμποδίσουν τη σύναψη της νέας συμφωνίας πριν το Δεκέμβριο, με σημαντικότερο τα αμερικανικά σχέδια για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε υπουργική σύνοδο Ρωσίας-ΝΑΤΟ τον ερχόμενο μήνα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία, σε μία ένδειξη ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να κλιμακώσει περαιτέρω τη διαμάχη για τα στρατιωτικά γυμνάσια που θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο στη Γεωργία.

Ρώσοι στρατιωτικοί ηγέτες μποϊκοτάρουν χωριστή στρατιωτική συνάντηση με τη Συμμαχία στις 7 Μαΐου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει γυμνάσια στη Γεωργία.

Οι στρατιωτικές συνομιλίες και η υπουργική συνάντηση αποσκοπούν στην αποκατάσταση των σχέσεων που διακόπηκαν από το ΝΑΤΟ πέρυσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Γεωργία, ενώ τοποθετούνται στο γενικότερο πλαίσιο των προσπαθειών αναθέρμανσης των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, που έφτασαν στο ναδίρ επί προεδρίας Τζορτζ Μπους.

Πηγές: Reuters, Associated Press, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή