Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2009 10:02
A- A A+

Ο φόβος για εξάπλωση της γρίπης των χοίρων παγκοσμίως, μετά τα θανατηφόρα κρούσματά της στο Μεξικό, και τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει και η Κύπρος, η ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Ελληνα ομολόγου του Κάρολου Παπούλια σε επίτιμους δημότες Νάουσας, η έκδοση νέων χρεογράφων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από την Κυβέρνηση για επενδυτές του εξωτερικού, η επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ υπό τον Νίκο Αναστασιάδη στην Καρπασία, τα σχέδια του Δήμου Λευκωσίας για δημιουργία ποδηλατοδρόμων και η ανάδειξη του ΑΠΟΕΛ σε πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», με κύριο τίτλο «Νέο ξεπούλημα της γης μας», γράφει πως κτηματομεσιτικό γραφείο στα κατεχόμενα απέστειλε διαφημιστικά φυλλάδια σε Αγγλους που κατοικούν στις ελεύθερες περιοχές και τους καλεί να επενδύσουν τώρα που οι τιμές είναι χαμηλές γιατί με τη λύση του Κυπριακού θα αυξηθεί κι εκεί η αξία της γης. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ υπό τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη στην Καρπασία και το προσκύνημά τους στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

«Το Θάρρος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Σε επιφυλακή η Κύπρος για τη γρίπη των χοίρων», πως το φόβο να πάρει η επιδημία της γρίπης των χοίρων παγκόσμιες διαστάσεις ενισχύει η περίπτωση μιας ομάδας μαθητών από τη Νέα Ζηλανδία που είχαν ταξιδέψει στο Μεξικό και αμέσως μετά την επιστροφή τους στη χώρα ορισμένοι εμφάνισαν συμπτώματα της φονικής γρίπης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, αν και η κατάσταση είναι κρίσιμη δεν πρέπει να υπάρξει πανικός και πρέπει να αντιμετωπισθεί με ψυχραιμία. Αλλού αναφέρεται στην ανάδειξη του ΑΠΟΕΛ σε πρωταθλητή στο ποδόσφαιρο για 20η φορά στην ιστορία του.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Πλαστογραφούσαν και τσέπωναν υπερωρίες», αναφέρει πως «με οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη πολύ σοβαρή έρευνα εναντίον μελών του Ουλαμού Πρόληψης Εγκλημάτων Λευκωσίας, για υπόθεση πλαστογράφησης εγγράφων με σκοπό την κάρπωση υπερωριακών αμοιβών για εργασία που δεν εκτελέστηκε ποτέ». Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί την Τουρκία να ξεκαθαρίσει τη θέση της μετά το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα και τον κίνδυνο υπόσκαψης της βάσης των συνομιλιών.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Απειλεί Κυπρίους η φονική γρίπη των χοίρων», αναφέρει πως μια νέα ασθένεια που εμφανίστηκε πριν από λίγες μέρες στο Μεξικό αλλά έχει εξαπλωθεί ήδη σε αρκετές χώρες και τείνει να εξελιχθεί σε πανδημία έχει θέσει σε συναγερμό την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και όλους τους άλλους διεθνείς οργανισμούς που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να την αντιμετωπίσουν. Αλλού αναφέρει πως οι απλοί πολίτες θα πρέπει να πληρώνουν τέλος 3% για τη μόλυνση του περιβάλλοντος ενώ στο στόχαστρο της ΕΕ έχουν μπει συνολικά 13 βιομηχανίες της Κύπρου που θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων στην ατμόσφαιρα.

«Ο Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο του θέμα, με τίτλο «Τρόμο σκορπά η γρίπη», πως ο παγκόσμιος πανικός που σκορπά η απειλή του επικίνδυνου μεταλλαγμένου ιού της γρίπης των χοίρων αγγίζει και την Κύπρο. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες στον τόπο μας βρίσκονται σε πλήρη συναγερμό, για αποτροπή δυσάρεστων καταστάσεων και για το σκοπό αυτό κινητοποιούνται προς πάσα κατεύθυνση. Αλλού αναφέρει πως η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη είναι μέσα στα σχέδια του Δήμου Λευκωσίας, ως εναλλακτικού τρόπου διακίνησης εντός του αστικού κέντρου. Στα σχέδια του Δήμου είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων όπου αυτό είναι πολεοδομικά εφικτό.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Χωρίς λύση δεν έχει μέλλον», γράφει πως ένα από τα πολλά μηνύματα που έστειλε χθες από τη Νάουσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας είναι πως «μια μοιρασμένη Κύπρος δεν έχει μέλλον». Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης της Νάουσας μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση νέων χρεογράφων ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε επενδυτές του εξωτερικού, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες ανάγκες.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή