Η Κομισιόν συγκάλεσε κατεπείγουσα συνάντηση των υπουργών Υγείας την Πέμπτη εν μέσω φόβων για πανδημία της γρίπης των χοίρων, μετά το θάνατο 103 ανθρώπων στο Μεξικό και την εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ.
«Ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για θέματα υγείας έχει ήδη ζητήσει κατεπείγουσα συνάντηση των υπουργών Υγείας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από την Αθήνα. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη», συμπλήρωσε.
Η έκτακτη Σύνοδος θα γίνει στις Βρυξέλλες ή στο Λουξεμβούργο, με στόχο το συντονισμό των κρατών - μελών για την αντιμετώπιση της νόσου. Σήμερα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι εμπειρογνώμονες από τα κράτη - μέλη, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συνεδρίαση των υπουργών υγείας, στις 30 Απριλίου.
Ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες θα ενημερώσουν τους υπουργούς υγείας της ΕΕ πρώτον σχετικά με το πόσα πιθανά κρούσματα του ιού υπάρχουν, δεύτερον σχετικά με τις οδηγίες που θα πρέπει να δοθούν προς τους ταξιδιώτες και τρίτον σχετικά με τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της νόσου, όπως π.χ. εμβολιασμοί, ή προμήθειες αντιικών φαρμάκων.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα εισόδου του ιού στη διατροφική αλυσίδα, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα της υγείας Ρόμπερτ Μάντελιν διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση, καθώς, όπως είπε, ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από τον άνθρωπο στα ζώα. Διευκρίνισε, επίσης, ότι το χοιρινό κρέας μπορεί να καταναλωθεί χωρίς κανένα κίνδυνο και ότι δεν υπάρχει λόγος να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στο εμπόριο τροφίμων.
Εξάλλου, ερωτηθείς ο Ρ. Μάντελιν για το αν ο κίνδυνος πανδημίας είναι ορατός, απάντησε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να ανακοινώσει κάτι τέτοιο, αυτή τη στιγμή κρίνει ότι η κατάσταση βρίσκεται στο "επίπεδο 3" της σχετικής κλίμακας επικινδυνότητας που κυμαίνεται από 1 ως 6.
Η κατάσταση πανδημίας, ανέφερε ο Ρ. Μάντελιν, κρίνεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των χωρών και των περιοχών που έχουν πληγεί από τον ιό.
Ανέφερε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε συνεργασία με τη βιομηχανία φαρμάκων, προκειμένου να εξεταστεί η διαθεσιμότητα και τα αποθέματα των αντιικών φαρμάκων, ενώ, τόνισε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία εμβολίου κατά του ιού.
Η διαδικασία δημιουργίας εμβολίου θεωρείται χρονοβόρα, καθώς μπορεί να φτάσει και τους έξι μήνες, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής.