«Πολύ πιθανή μία πανδημία»

Συνέντευξη της καθηγήτριας του Imperial College Ουέντι Μπάρκλεϊ στο naftemporiki.gr
Τρίτη, 28 Απριλίου 2009 18:50
UPD:19:00
A- A A+

Μεγάλη η πιθανότητα να εξελιχθεί σε πανδημία η γρίπη των χοίρων, εκτίμησε, μιλώντας στο naftemporiki.gr, η καθηγήτρια ιολογίας στο Imperial College του Λονδίνου Ουέντι Μπάρκλεϊ.

Εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστική ως προς τη σοβαρότητα του ιού, διευκρινίζοντας ότι, από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, προκύπτει ότι μοιάζει πολύ με την κοινή γρίπη, αν και η αιτία του μεγάλου αριθμού θανάτων στο Μεξικό δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Τόνισε επίσης ότι είναι απολύτως ασφαλές να τρώμε χοιρινό.

Πόσο πιθανή είναι μία πανδημία και πώς ακριβώς ορίζεται η πανδημία;

NAFTEMPORIKI.GR
«Πολύ πιθανή μία πανδημία»

Ακούστε τη συνέντευξη

«Νομίζω ότι οι πιθανότητες να έχουμε μία πανδημία είναι πλέον πολύ υψηλές. Ο λόγος είναι ότι έχουμε όλα τα συστατικά για μία πανδημία: έναν καινούριο ιό της γρίπης που έχει προέλθει από ζώα και που πλέον μεταδίδεται πολύ εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του αέρα. Πανδημία έχουμε όταν ένας ιός μπορεί να μεταδίδεται παντού, επηρεάζοντας ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, χωρίς να περιορίζεται σε μία περιοχή, ή σε μία ήπειρο. Όλοι είναι ευάλωτοι και όλοι επηρεάζονται».

Τι δεν γνωρίζουμε ακόμα για τον ιό;

«Γνωρίζουμε ήδη αρκετά, γιατί έχουμε τη γενετική αλληλουχία του, οπότε ξέρουμε τι είδους ιός είναι και μπορούμε να εκτιμήσουμε πόσο επικίνδυνος είναι. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για τυπικό ανθρώπινο στέλεχος του ιού της γρίπης, όχι πολύ παθογόνο, χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι πιο επικίνδυνο απ’ ό, τι έχουμε συνηθίσει. Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι αν μπορεί να παράσχει προστασία το εμβόλιο για την κοινή γρίπη. Ξέρουμε επίσης ότι μάλλον είναι ευάλωτος στα αντιγριπικά φάρμακα, όπως το Tamiflu, αλλά δεν ξέρουμε αν μπορεί να αναπτύξει αντιστάσεις σε αυτά τα φάρμακα εφόσον τα χρησιμοποιήσουμε. Αυτά είναι τα ζητήματα που πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά».

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι πρόκειται για κοινή γρίπη; Γιατί πέθαναν τόσοι άνθρωποι στο Μεξικό;

«Εννοώ ότι τα χαρακτηριστικά του ιού είναι πολύ παρόμοια με αυτά της γρίπης που βλέπουμε να μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων κάθε χρόνο, οπότε οι περισσότεροι που θα μολυνθούν από αυτόν θα παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα γρίπης, όπως πυρετός, βήχας και αίσθημα λήθαργου. Κάποιοι άνθρωποι θα αναπτύξουν πιο σοβαρά συμπτώματα και ίσως να πεθάνουν. Ο λόγος που είχαμε τόσους θανάτους στο Μεξικό δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος. Υπάρχουν διάφορες πιθανότητες. Μία είναι ότι ίσως να είχαμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης σε αυτή τη χώρα απ’ ό, τι γνωρίζουμε και, παρόλο που φαίνεται ότι πέθαναν πολλοί άνθρωποι, αν τοποθετήσουμε τον αριθμό αυτών που μολύνθηκαν στο επίπεδο των εκατομμυρίων, τότε το ποσοστό θνησιμότητας είναι και πάλι χαμηλό. Μία άλλη εκδοχή είναι ότι οι άνθρωποι στο Μεξικό μπορεί να μολύνθηκαν από μεγαλύτερη δόση του ιού ή ότι άργησαν να πάνε στο νοσοκομείο, επειδή δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές στα χωριά τους. Δεν γνωρίζουμε αρκετά για την επιδημιολογία του ιού εκεί ώστε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε αν είναι πράγματι διαφορετικός ή η θνησιμότητα απλώς οφείλεται στις συγκυρίες. Από τη γενετική αλληλουχία πάντως του ιού στο Μεξικό και του ιού στις ΗΠΑ δεν προκύπτει κάποια διαφορά μεταξύ τους».

Πόσο ασφαλές είναι να τρώμε κρέας;

«Η κατανάλωση χοιρινού ή άλλου κρέατος είναι απολύτως ασφαλής, καθώς ο ιός της γρίπης εξουδετερώνεται τελείως από τη θερμότητα. Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο ιός αυτός βρίσκεται στους χοίρους. Παρόλο που φαίνεται ότι προέκυψε από το συνδυασμό δύο ιών από χοίρους, πρόκειται πλέον για ανθρώπινο στέλεχος, που κυκλοφορεί ανάμεσα στους ανθρώπους. Ο ιός δεν έχει βρεθεί σε χοίρους στο Μεξικό και δεν έχει απομονωθεί σε χοίρους ή χοιρινό κρέας στο Μεξικό ή οπουδήποτε αλλού. Γι’ αυτούς τους λόγους λοιπόν το να τρώμε χοιρινό είναι απολύτως ασφαλές».

Τι προληπτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε;

«Όπως σε κάθε γρίπη, αυτός ο ιός μεταδίδεται μέσω του αέρα αλλά και από μολυσμένες επιφάνειες. Οπότε το καλύτερο προληπτικό μέτρο είναι η σωστή προσωπική υγιεινή. Πρέπει να προσπαθούμε να κρατάμε να χέρια μας μακριά από το πρόσωπό μας, να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να καθαρίζουμε επιφάνειες όπως τα χερούλια από τις πόρτες, τα τηλέφωνα, κ.α. σε σχολεία, γραφεία και άλλους χώρους όπου αυτοί οι ιοί μπορούν να εξαπλωθούν. Τα συνηθισμένα απορρυπαντικά είναι πολύ καλά γι’ αυτή τη δουλειά. Το απλό σαπούνι είναι επίσης πολύ καλό για την υγιεινή των χεριών. Ακόμα, αν χρησιμοποιούμε χαρτομάντιλα, να τα πετάμε αμέσως μετά τη χρήση».

ΑΛΙΝΑ ΣΑΡΑΝΤΗ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή