Μπαράκ Ομπάμα: Οι πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 09:26
EPA/BRENDAN SMIALOWSKI

A- A A+

Tις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο γιορτάζει σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μετά από ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα που σηματοδότησε μια νέα προσέγγιση στην αμερικανική πολιτική, από τον τομέα της οικονομίας ως την κλιματική αλλαγή και τις σχέσεις με το Ιράν και την Κούβα.

Αν και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί εάν ο μακρύς κατάλογος των πρωτοβουλιών Ομπάμα είναι επιτυχής, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου απολαμβάνει της μεγαλύτερης εμπιστοσύνης που έχει γνωρίσει αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Ομπάμα θα επισκεφτεί σήμερα το Μιζούρι και θα δώσει στις 03.00 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο για να κάνει μια πρώτη αποτίμηση της πολιτικής του, αναφερόμενος στην αναμόρφωση του συστήματος περίθαλψης, τα σχέδια διάσωσης των προβληματικών τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου και την νέα προσέγγιση της αμερικανικής διπλωματίας.

Η παράδοση του «εορτασμού» των πρώτων 100 ημερών εκάστοτε αμερικανού προέδρου χρονολογείται από την εποχή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ, που θέλησε - μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 1933-να δείξει την ικανότητά του να περάσει 15 νομοσχέδια σε αυτό το χρονικό διάστημα,εν μέσω της Μεγάλης Υφεσης.

Αν και ουδείς εκ των διαδόχων του Ρούζβελτ έδειξε ανάλογη δραστηριότητα τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας, το ορόσημο αυτό εξακολουθεί να γοητεύει τον Τύπο.

«Δεν υπάρχει κάτι μαγικό με τις πρώτες 100 ημέρες», λέει ο Ρος Μπέικερ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers. «Νομίζω ότι οι άνθρωποι πάντα αναζητούν έναν δημιουργό ή ένα είδος φάρου», προσθέτει.

Τόσο ο καθηγητής Μπέικερ, όσο και άλλοι αναλυτές, εκτιμούν ότι οι πρώτοι μήνες της προεδρίας Ομπάμα έχουν δείξει πολλά για το ύφος της νέας διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της ήρεμης συμπεριφοράς και της αποτελεσματικότητας στη διοίκηση.

Μέχρι τώρα, ο πρόεδρος Ομπάμα υιοθέτησε το πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας, ύψους 787 δισ. δολ., ξεκίνησε μια προσπάθεια για την αναμόρφωση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και προχώρησε σε ανοίγματα προς το Ιράν και την Κούβα και έθεσε τη νέα στρατηγική για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή