F1: Αποκλεισμός τριών αγώνων για τη McLaren

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 15:54
A- A A+

Κάθε άλλο παρά αυστηρή ήταν η τιμωρία για τη McLaren και το σκάνδαλο «ψεύδους» που στιγμάτισε τη φετινή έναρξη της F1. Σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA στο Παρίσι, η τιμωρία της oμάδας με έδρα το Ουόκινγκ ήταν αποβολή τριών αγώνων με αναστολή και θα ισχύσει αν προκύψουν νέα επιβαρυντικά στοιχεία ή μέσα στους επόμενους 12 μήνες επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό από την ομάδα.

Η επιείκεια της FIA δικαιολογείται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία ως αποτελέσματα της ειλικρινούς στάσης που τήρησε η McLaren μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της Μάρτιν Γουίτμαρς όχι μόνο στη σημερινή συνεδρίαση αλλά και όλες τις προηγούμενες ημέρες μετά τη δημοσίευση του σκανδάλου.

Η FIA αναγνώρισε ότι στη βρετανική ομάδα πνέει άνεμος άλλης φιλοσοφίας και για αυτό το λόγο αποφάσισε να την ρίξει στα «μαλακά».

Δεν είναι τυχαία και η στάση που τήρησαν ο Λιούις Χάμιλτον, η ΜcLaren αλλά και ο Μάρτιν Γουίτμαρς όλες αυτές τις ημέρες. Αρχικά, μην ξεχνάμε ότι ο περυσινός παγκόσμιος πρωταθλητής μετά τη δημοσίευση του σκανδάλου ζήτησε δημόσια συγγνώμη από όλους, ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς τα βάρη στον αθλητικό διευθυντή της McLaren Ντέιβ Ράιαν, ο οποίος μετά από λίγες ώρες απομακρύνθηκε από την ομάδα.

Την έξοδο, οικειοθελώς μεν και με τη δικαιολογία ότι θα ασχοληθεί με την παραγωγή και προώθηση των αγωνιστικών αυτοκινήτων του McLaren Group, είδε και τον πρώην «αφεντικό» της oμάδας, Ρον Ντένις.

Υπάρχει και συνέχεια καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Μάρτιν Γιουίτμαρς, πριν από το Grand Prix του Μπαχρέιν απέστειλε στη FIA μία επιστολή-απολογία για τη στάση της ομάδας του στο σκάνδαλο «ψεύδους». Μία κίνηση που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τα στελέχη του Μηχανοκίνητου Αθλητισμού. Όπως επίσης και η απόφασή του Γουίτμαρς να παραστεί σήμερα στη συνεδρίαση μόνος του χωρίς τη συνδρομή του δικηγόρου της ομάδας, ο οποίος ήταν ωστόσο παρών.

Μετά την απολογία του ο Γουίτμαρς που σήμερα γίνεται 51 ετών και προ της απόφασης δήλωσε: «Εχουμε κάνει λάθη, απολογηθήκαμε στη FIA και στον κόσμο. Aναμένουμε την απόφαση. Ελπίζω να τελειώσουν όλα εδώ και να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τους αγώνες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις