Ο διεθνής Τύπος για τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας Ομπάμα

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 18:04

A- A A+

«Κρίσεις, όχι ημέρες, είναι η πρώτη λέξη που έρχεται κατά νου όταν σκεφτόμαστε τον αριθμό 100 και την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα», γράφουν στο κύριο άρθρο τους οι New York Times. «Ο κατάλογος με τις αποτυχημένες κινήσεις και τις άμεσες απειλές που του κληροδότησε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους θα μπορούσε εύκολα να είναι τόσο μακρύς. Στις πρώτες του 14 εβδομάδες και δύο ημέρες, ο πρόεδρος Ομπάμα έκανε μία δυνατή αρχή στην αντιμετώπιση πολλών από τις πλέον κρίσιμες».

Σύμφωνα με την Washington Post: «Δεν έχει υπάρξει τίποτα διστακτικό στις πρώτες 100 ημέρες του Ομπάμα στην εξουσία. Τα καθοριστικά χαρακτηριστικά της ήταν η όρεξή του για ηγεσία, το εύρος των φιλοδοξιών του και η αποφασιστικότητά του να περάσει τα σχέδιά του παρά την αντίθεση των Ρεπουμπλικάνων».

«Έχουν περάσει μόνο 100 ημέρες από τότε που ο Ομπάμα ορκίστηκε;», διερωτάται η αρθρογράφος Αριάνα Χάφινγκτον στους Times. «Κάποιες φορές οι 100 ημέρες μοιάζουν σαν περισσότερες από 100 ημέρες. Αυτό συμβαίνει τώρα. Οι πρώτες 100 ημέρες του Ομπάμα ήταν από τις πιο ταραχώδεις στην ιστορία».

«Δεν είναι πρόωρο να αποτιμήσουμε το μέγεθος της φιλοδοξίας του ή το όραμά του. Ούτε είναι σωστό να υποχωρήσουμε σε μία βολική κυνικότητα. Κάποια πράγματα σίγουρα δεν θα πάνε καλά… Αλλά αυτό δεν απαξιώνει το στόχο του… Η μάρκα “Ομπάμα” έχει κάνει αυτό που υπόσχεται στη συσκευασία και έχει παρουσιάσει ένα ηγέτη με ειλικρίνεια και όραμα. Η πραγματική πρόκληση της κυβέρνησης είναι ακόμα μπροστά, αλλά μέχρι στιγμής πρόκειται απλώς για τον πιο “κουλ” πολιτικό στον πλανήτη», γράφει η Guardian στο κύριο άρθρο της.

«Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε το κλίμα στην διεθνή πολιτική σκηνή και με βάση αυτό μπορεί τώρα να οικοδομήσει τα θεμέλια της πολιτικής του», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα The Independent.

«Κανείς άλλος Αμερικανός πρόεδρος δεν προκάλεσε τέτοια υστερία στην αρχή της θητείας του όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, αν και πολλές από τις αποφάσεις του είναι αμφιλεγόμενες, όπως το σχέδιο αντιμετώπισης της οικονομικής ύφεσης ή η αύξηση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung .

«Ο Ομπάμα κατάφερε μέχρι στιγμής να πλασάρει την πολιτική του σαν αποτέλεσμα σύνεσης, σαν κάτι αναγκαίο. Ακόμη φαίνεται να εμπιστεύονται οι Αμερικανοί τα οράματά του. Ο ίδιος γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι έχει χάσει το παιγνίδι, εάν δεν γίνει αποδεκτή η πολιτική του στις αρχές της θητείας του.»

«Ό,τι υπόσχεται ο Ομπάμα ισχύει αμέσως ως πραγματικότητα», υπογραμμίζει η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. «Αυτή η επιείκεια προέρχεται από εθελοτυφλία, την αφέλεια και την επιθυμία για ένα καλύτερο αύριο. Εξάλλου γιατί να φοβηθούν ή να μην τον εμπιστευτούν οι Αμερικανοί, εφ’ όσον δεν έχει καθόλου λερωμένη τη φωλιά του;»

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή